Γράφει ο Δημήτρης Λακαφώσης Αντιστράτηγος ε.α.
Ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, κ. Ντάισελμπλουμ, στη σύσκεψη της Ευρωζώνης
υπό την ελληνική προεδρία,1-2 Απριλίου 2014, στο Ζάππειο Μέγαροέκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι είναι η μόνη οδός για να ενισχυθεί η απασχόληση.
Ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος κ.
Ρεν επισήμανε πως η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και αναμένεται να επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ενισχυθεί η προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων και να διατηρηθούν τα καλά δημοσιονομικά στοιχεία.
Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να
υπάρξει νέο πακέτο δανείων. Όσον αφορά το θέμα της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μετά την επικύρωση του περσινού πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat στις 23 Απριλίου 2014. Όλα συζητούνται στον επόμενο έλεγχο της τρόικας που θα ξεκινήσει το καλοκαίρι και όπως δήλωσε ο Όλι Ρεν, “ελπίζουμε να ολοκληρωθεί κανονικά και να μη φθάσουν Χριστούγεννα”. Υπόψη, Ο κ. Ρεν θα παραιτηθεί τις προσεχείς ημέρες καθώς κατέρχεται ως υποψήφιος στις ευρωεκλογές. Από την πλευρά του, ο κ. Κάλας θα είναι ο αρμόδιος της Κομισιόν κατά την αναμενόμενη επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat στις 23 Απριλίου αλλά και κατά την έναρξη της συζήτησης επί της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το Μάιο.
Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο ενός
νέου δανείου, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε την αισιοδοξία της κυβέρνησης να μην υπάρξει και ανέφερε ότι θα ήθελε να μοιραστεί αυτή την αισιοδοξία, αλλά τώρα πρέπει να συγκεντρωθεί η κυβέρνηση στο πρόγραμμα που τελειώνει φέτος και το ζήτημα θα επανεξεταστεί στον επόμενο έλεγχο. Επίσης, ανέφερε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από την τρόικα πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο για τους επόμενους 12 μήνες.Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ρ. Μογκαντάμ, διαβεβαίωσε πως το Ταμείο θα εκταμιεύσει τα €3,5 δις που του αναλογούν.
Σε ότι αφορά τη δόση της Ευρωζώνης των €8,3 δις, ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι θα διατεθεί σε
τρεις δόσεις και με 12 νέα προαπαιτούμενα:
• €
6,3 δις ευρώ έως το τέλος Απριλίου
Προαπαιτούμενο ήταν η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου . Η εκταμίευση αναμένεται να εγκριθεί στις 24 Απριλίου σε συνεδρίαση του EuroworkingGroup.
1 δις τον Ιούνιο
Με έξι προαπαιτούμενα, πρόκειται για την υιοθέτηση νόμου για το υπαίθριο εμπόριο, για τις αδειοδοτήσεις και για το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών. Να έχει επικαιροποιηθεί η λίστα των φόρων υπέρ τρίτων, ο κώδικας συμπεριφοράς ώστε να περιοριστεί η διαφθορά από τα μέλη της κυβέρνησης και το σχέδιο δράσης σχετικά με την είσπραξη των οφειλών.
€ 1 δις εντός Ιουλίου
Να έχει ψηφιστεί νόμος που θα εντάσσει στο επικουρικό ταμείο ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ)
όλα τα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου, έχει υιοθετηθεί δασικός νόμος, έχει θεσπιστεί νόμος-πλαίσιο για τη μείωση της γραφειοκρατίας, έχει προβλεφθεί κατάργηση, από 1 Ιανουαρίου 2015, των φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα επικουρικά ταμεία, έχει υιοθετηθεί νόμος για τη δημιουργία της “μικρής ΔΕΗ” και για την αποπληρωμή όλων των οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ και έχει θεσπιστεί νόμος για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και για τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων.
Η Ελλάδα κοντά στην επάνοδο στις Αγορές, 2 Απριλίου 2014
Ενδιαφέρουσες Επισημάνσεις Διεθνών Πρακτορείων και Διεθνολόγων, 24 μήνες μετά την αναδιάρθρωση του χρέους και 4 χρόνια εκτός αγορών
› Προκαλεί έκπληξη στους καταστροφολόγους, οι οποίοι μόλις πριν από δύο χρόνια θεωρούσαν ότι το χρέος της ήταν τόσο μεγάλο, ώστε μόνο η επιστροφή σε μία υποτιμημένη δραχμή θα έσωζε τη χώρα από δεκαετίες καταστροφής, ότι η Ελλάδα εξετάζει τώρα την πώληση πενταετών ομολόγων σύντομα, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters
› Η Ελλάδα μπορεί να είναι πολύ κοντά στην επίτευξη μίας από τις ταχύτερες επανόδους που έχουν καταγραφεί ποτέ για χώρες που έχουν χρεοκοπήσει και να βγει στις αγορές το επόμενο τρίμηνο, Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος 2014, με έκδοση πενταετών ομολόγων.
 Aν η Ελλάδα καταφέρει να πείσει τους επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα, μπορεί να είναι μία καθοριστική εξέλιξη για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, τονίζει το Reuters.
› Το σχέδιο της επιστροφής στις κεφαλαιαγορές, μόλις 24 μήνες μετά την αναδιάρθρωση του χρέους της, δε φαίνεται εκ πρώτης όψεως να έχει ιδιαίτερη λογική. Οι εκτιμήσεις για το πιθανό κόστος δανεισμού της Ελλάδας με την έκδοση των πενταετών ομολόγων κυμαίνονται από 3,25% έως 6,5%, δείχνοντας ότι και στο πλέον αισιόδοξο σενάριο είναι υπερδιπλάσιο από το 1,5% που είναι το κόστος δανεισμού από την ΕΕ.
 
Αλλά, εάν η Αθήνα μπορέσει να πείσει τους ιδιώτες επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα αξίας €1,5 έως 2 δις, τόσο σύντομα μετά τις ζημιές που υπέστησαν, αυτό μπορεί να είναι μία καθοριστική εξέλιξη που θα ενισχύσει τη δυνατότητα να αποπληρώνει το χρέος της με προσιτά επιτόκια. Δε θα αύξανε μόνο την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδας να χρηματοδοτείται με δικές της δυνάμεις και θα βοηθούσε στην ανάκαμψη της οικονομίας της, αλλά προσφέρει επίσης στην Ευρώπη τη δυνατότητα να υποστηρίξει ότι η έντονα επικριθείσα θεραπεία των σκληρών περικοπών και της λιτότητας ήταν αναγκαία και τελικά επιτυχής, σημειώνει το
Reuters.
› Όταν αναδιάρθρωσε το χρέος της, η Ελλάδα αντάλλαξε τα παλαιά ομόλογά της με φθηνότερα νέα ομόλογα που λήγουν στα επόμενα 10 έως 30 έτη και η εκτίμηση του κόστους δανεισμού της χώρας για πενταετή ομόλογα είναι δύσκολη, επισημαίνει το Reuters
› Από το 1997 που η Μογγολία έγινε η πρώτη χώρα που αναδιάρθρωσε τα κρατικά ομόλογά της, η μέση διάρκεια επιστροφής στις αγορές για τις χώρες ήταν 4,5 έτη, ενώ σχεδόν οι μισές από αυτές παραμένουν ακόμη αποκλεισμένες, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF). Εάν ληφθούν υπόψη μόνο οι χώρες που έχουν επανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές, ο μέσος χρόνος επιστροφής ήταν 3,3 έτη. Ένας αριθμός 34 χωρών αναδιάρθρωσαν τα ομόλογά τους στα 17 χρόνια που πέρασαν από το 1997, ενώ προηγουμένως οι χώρες επαναδιαπραγματεύονταν μόνο δάνεια..
› Η Τράπεζα Πειραιώς έχει εκδώσει τριετή ομόλογα, με απόδοση περίπου 5%. Αν ληφθεί αυτή ως βάση και υπάρξει κάποια προσαύξηση λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας (των πενταετών ομολόγων) και του χαμηλότερου αξιόχρεου της Ελλάδας, η Ελλάδα θα μπορούσε να δανεισθεί με 6% έως 6,5% -όσο ή λιγότερο είναι οι αποδόσεις των 10ετών και 30ετών ομολόγων της στη δευτερογενή αγορά- εκτιμά η επικεφαλής για επενδύσεις σταθερού εισοδήματος της εταιρείας Natixis Ίζαμπελ Σάνσον.
› Ο Φάντι Ζάχερ, επικεφαλής στη διεύθυνση ομολόγων και συναλλάγματος της εταιρείας KleinwortBenson θεωρεί ότι το κόστος θα είναι τουλάχιστον 300 μονάδες βάσης (3 ποσοστιαίες μονάδες) υψηλότερο από της Ιταλίας ή περίπου 5% έως 6%.
Τα στελέχη αυτά δήλωσαν ότι δεν θα αγόραζαν τα ελληνικά ομόλογα στην τιμή αυτήν, καθώς θεωρούν ότι το βάρος του χρέους της ύψους 170% του ΑΕΠ εξακολουθεί να θέτει σημαντικούς κινδύνους για την αποπληρωμή τους.
 
Ωστόσο, οι αισιόδοξοι αναφέρουν ότι η ύπαρξη ζήτησης για το ομόλογο αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ενάρετο κύκλο.
› Ο
Χανς Χιούμς, επικεφαλής επενδύσεων στην εταιρεία GreylockCapital, δήλωσε ότι το κόστος δανεισμού αναμένεται να είναι μόνο 25 μονάδες βάσης υψηλότερο από της Πορτογαλίας ή περίπου 3,25%. Στην αρχή, το υψηλό κόστος δανεισμού δεν είναι πάντα αποτρεπτικός παράγοντας για την έκδοση ομολόγων, καθώς η απόδειξη της ικανότητας πρόσβασης στις αγορές έχει θεμελιώδη σημασία. 
Όταν
η Ιρλανδία επανήλθε στις αγορές, μετά τον αποκλεισμό της για δύο χρόνια, εξέδωσε το 2012 πενταετή ομόλογα με επιτόκιο 5,9%. Η ισχυρή ζήτηση, ωστόσο, λειτούργησε ως καταλύτης για περαιτέρω μειώσεις των αποδόσεων και τώρα τα ομόλογα αυτά διαπραγματεύονται με απόδοση περίπου 1,65%. 
Η
Πορτογαλία επανήλθε στις αγορές πέρυσι, μετά από αντίστοιχη αποχή, με μία πενταετή έκδοση στο 4,9%, ενώ τώρα τα ομόλογα αυτά διαπραγματεύονται με απόδοση 3%. 
“Ασφαλώς, το κόστος είναι λίγο υψηλότερο, όταν εισέρχεσαι στην αγορά, αλλά όσο γρηγορότερα γίνει αυτό τόσο το καλύτερο”, δήλωσε ο κ
. Χιουμς, ο οποίος πιστεύει ότι το ελληνικό χρέος προς τους ιδιώτες είναι τόσο μικρό σε σύγκριση με το χρέος προς την ΕΕ και το ΔΝΤ, ώστε δεν έχει νόημα ένα ακόμη ”κούρεμα” των ιδιωτών επενδυτών.