Γράφει ο Δημήτρης Λακαφώσης Αντιστράτηγος ε.α.

Τα πρώτα θετικά βήματα για ανάπτυξη, με σημαντικές προοπτικές
Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις πολλών οικονομικών και πολιτικών κύκλων, η Ελλάδα τολμά και βγαίνει στις αγορές στις 9-10 Απριλίου 2014, αν και πολλοί ήταν διστακτικοί και το έβλεπαν πρόωρο, όμως διαψεύσθηκαν, και επιτυγχάνεται επιτόκιο 4.75%. Προσελκύεται προσφορά αγοράς ομολόγων περίπου €20δις και αρκείται βέβαια η Ελλάδα προς το παρόν να εισπράξει €3δις και προοιωνίζεται έτσι ευνοϊκή εξέλιξη για έκδοση και αγορά τυχόν μελλοντικών ομολόγων.


Η συναλλαγή προσέλκυσε το ενδιαφέρον 550 επενδυτών, με ποικιλία γεωγραφικής κατανομής: €1,41δις από επενδυτές στην Αγγλία, €930 δις από την υπόλοιπη Ευρώπη και €450 δις από άλλες χώρες και κυρίως από τις ΗΠΑ και αποτελεί στιγμή ορόσημο και για το μέλλον της ευρωζώνης. Όμως, δηλώνεται ότι τα όποια κεφάλαια αντλούνται από τις αγορές θα κατευθύνονται για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και όχι σε παροχές ή καταναλωτικές δαπάνες, που οδήγησαν σε πλήρες αδιέξοδο την ελληνική οικονομία το 2009.
Έπειτα από 
4 χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να δείχνει τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια της ισορροπίας και της αποκατάστασης.
Τώρα, ανοίγονται νέες ευοίωνες προοπτικές για το αύριο, για ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Τα πρώτα βήματα γίνονται και πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν για την ομαλοποίηση της ελληνικής οικονομίας. Χωρίς αυτά τα βήματα, οι μέχρι τώρα θυσίες του ελληνικού λαού πάνε χαμένες και η Ελλάδα να βρίσκεται, προκειμένου να μην χρεοκοπήσει, υπό συνεχή τροϊκή ομπρέλα και εκτός της διεθνούς αγοράς.
Τώρα, η Ελλάδα και δυνατότητες έχει και όχι μόνο προβλήματα, όπως προ ολίγου. Έγινε η αρχή του τέλους, το οποίο τέλος αργεί να έλθει, αλλά με σταθερή πορεία θα έλθει, αρκεί να μην επανέλθουμε σ’ αυτά που μας οδήγησαν στη χειρότερη ελληνική οικονομική κρίση, που μπορούμε να θυμηθούμε από πολλά χρόνια πριν.
Κατά άλλους, το επιτόκιο εξόδου στις αγορές είναι πολύ ψηλό, αλλά ξεχνούν ότι το αύριο επιφυλάσσει για την ελληνική οικονομία χαμηλά επιτόκια. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία βγήκαν και αυτές στις αγορές το 2013 με περίπου το ίδιο της Ελλάδας επιτόκιο, με χαμηλότερη ,δε ,προσφορά αγοράς ομολόγων. Τώρα, όμως, βγαίνουν στις αγορές με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο, περίπου 1.5- 2 %.
Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με την ελληνική οικονομία. Ο ελληνικός λαός, όμως, έχει τώρα φθάσει στα όρια της ανοχής και αναμένει να δει, και έως πότε, βελτίωση στην καθημερινή ζωή. Νέες σταθερές ελπίδες προβάλλουν και τα πρώτα θετικά σημεία για γρήγορη σταδιακή ανάπτυξη εμφανίζονται και οι επενδύσεις σε μια οργανωμένη πλέον ελληνική οικονομία είναι περισσότερο ευοίωνες. Οι επιχειρήσεις θα έχουν καλύτερες ευκαιρίες για ρευστότητα, με χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού και κόστος παραγωγής και το σημαντικότερο να μειώνεται η ανεργία, που είναι το καθημερινό ζητούμενο του Έλληνα πολίτη.
Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης από τους διεθνείς επενδυτές, την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τις διαρθρωτικές αλλαγές, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμάται πως διαθέτει ισχυρά όπλα στο τραπέζι των συζητήσεων για:
Πρώτον, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέσω της επιμήκυνσης των λήξεων και της μείωσης των επιτοκίων. Υπόψη, η συζήτηση για το ελληνικό χρέος πρόκειται να αρχίσει σύντομα, αλλά με αποτελέσματα εντός του έτους 2014 και με πιθανότητα αργά το φθινόπωρο, αποκλειομένου νέου κουρέματος.
Δεύτερον και κυριότερο, την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για τα επόμενα χρόνια, ει δυνατόν χωρίς νέο δάνειο από τους εταίρους. Εάν υπάρξει τέτοια ανάγκη, το δάνειο δίδεται όχι με τρίτο μνημόνιο και άλλα μέτρα, αλλά με στόχους για επίτευξη. Υπόψη, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι εξασφαλισμένες μέχρι το τέλος του 2014 και με γερμανική πρωτοβουλία προβλέπεται ινστιτούτο επενδύσεων στην Ελλάδα, εξελισσόμενο σταδιακά σε τράπεζα επενδύσεων.