Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.
Με το πρόσφατο με παράνοια και με παραλήρημα μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας- Λιβύης, η Τουρκία επιχειρεί να παρουσιάσει νέες αυθαίρετες θαλάσσιες περιοχές στη Μεσόγειο.
Τριπλασιάζει σχεδόν την Τουρκική ΑΟΖ, διαγράφοντας το Καστελόριζο, ακουμπώντας το αν. άκρο της Ρόδου και το ν.δ. της Κρήτης.
Παρεμβάλλει και διαχωρίζει την ελληνική από την κυπριακή ΑΟΖ.

Η Τουρκία δημιουργεί θαλάσσιο διάδρομο με τη Λιβύη, αυξάνοντας τη λιβυκή ΑΟΖ με τμήμα από την ελληνική ΑΟΖ ν.δ. της Κρήτης, με τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα το έχει κλέψει και επιδιώκει συνεκμετάλλευση Τουρκίας σε οικόπεδο της Λιβυκής ΑΟΖ.
Η συμφωνία Τουρκίας με τη διαιρημένη και κατατεμαχισμένη Λιβύη, υπογράφεται από τον πρόεδρο της προσωρινής κυβέρνησης Φάρατζ τουρκικής καταγωγής, με έδρα τη Τρίπολη, που υποστηρίζεται από τα Η.Ε. και ενισχύεται στρατιωτικά από την Τουρκία με
Drones. Ο αντίπαλος παλαίμαχος στρατηγός Χάφταρ της αν. Λιβύης, υποστηρίζεται από τα Η.Α.Ε. και την Αίγυπτο, επιτίθεται για κατάληψη της Τρίπολης και έχει μέχρι τώρα καταλάβει προάστιά της.
Η Ελλάδα αντιδρά και καλεί τους πρέσβεις της Τουρκίας και της Λιβύης να δώσουν εξηγήσεις και μάλιστα εάν δεν παραδώσει το κείμενο του μνημονίου ο Λίβυος Πρέσβης αντιμετωπίζει απέλαση από την Ελλάδα. Επίσης αντιδρούν στη συμφωνία η Αίγυπτος και η Κύπρος. Η Τουρκία στέλνει αναφορά στα Η.Ε. σχετικά με τις διεκδικήσεις στη Μεσόγειο, όπου και η Ελλάδα ετοιμάζει απαντητική επιστολή. Αναμένεται και δήλωση καταδίκης από Ε.Ε. και ΝΑΤΟ για την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας.

 

Σχόλια- Απόψεις- Εκτιμήσεις

Πρόκειται για προσπάθεια εδραίωσης παρανόμων τουρκικών δικαιωμάτων στη Μεσόγειο.

Πρόκειται για τουρκική αντιπαράθεση στις δρομολογούμενες από αμερικανο-γαλλικές πετρελαϊκές εταιρίες εξορύξεις υδρογονανθράκων στη αν.Μεσόγειο ως και ν.δ. της Κρήτης ως και για εμπόδιο στον καθορισμό ορίων στις ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου- Αιγύπτου.
Η Τουρκία οραματίζεται νησιά χωρίς ΑΟΖ, πρόσφατο σενάριο που επαληθεύεται τώρα.

Επιχειρεί η Τουρκία εκβιασμό με άλλη παρόμοια παλαιότερη’’αιτία πολέμου’’, σχετικά με την τότε επέκταση των χωρικών υδάτων, μέσω έγκρισης από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Κορυφώνεται η ένταση στην περιοχή με όποιο ρίσκο για την εκεί αστάθεια.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί τη Λιβύη ως ‘’Δούρειο Ίππο’’ για τις επιδιώξεις της στη Μεσόγειο.

Πάντως, το οποιοδήποτε μνημόνιο, αυτό καθεαυτό, δεν ενέχει και νομική υπόσταση, όσο και εάν επιδιώκουν να το προβάλουν αυτοί που το σοφίσθηκαν.