Με ένα επιγραμματικό  γενικότερο  πλαίσιο περιμέτρων, ο αναγνώστης μπορεί να προσεγγίσει τις επιδιωκόμενες τάσεις στα νότια Δυτικά Βαλκάνια για να ξεφύγει και λίγο τα κοροναϊκά

Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Πρόσφατα η Ε.Ε. έχει απορρίψει, με βέτο του Μακρόν, την ένταξη  της Αλβανίας και Σκοπίων, λόγω έλλειψης ευρωπαϊκών κεκτημένων και αυτό και σε προσεχείς συζητήτησεις και από άλλο όπως από την Ελλάδα, στην περίπτωση της μη πλήρους συμμόρφωσης.

  1. Η αλβανική κυβέρνηση αντιμετώπισε την ελληνική αντίδραση στην προσπάθεια να κατασχέσει  ελληνικές περιουσίες στη Χειμάρα. Αλβανική μαφία φονεύει Βορειοηπειρώτη στη Βόρεια Ήπειρο Έλληνα πατριώτη. Η Ελλάδα απώλεσε την ευκαρία που της έδωσε η τότε ΚΤΕ να προσαρτήσει  τη Βόρεια Ήπειρο, στο τέλος του Α”ΠΠ.
  2. Η Αλβανία κατά ευκαιριακές περιπτώσεις προβάλλει χάρτη Μεγάλης Αλβανίας με αλβανικό και μουσουλμανικό στοιχείο. Το 20% του πληθυσμού των Σοκπίων είναι αλβανικό, Αλβανοί κατοικούν σε μέρος της νότιας Σερβίας Petsovo, η πλειονότητα του Κοσόβου είναι μοσουλμανική  και η περιοχή Sandzak μεταξύ βόρειας Αλβανίας,  Μαυροβουνίου και της νότιας  Σερβίας έχει δημιουργήσει κατά καρούς- τώρα εν υπνώσει- προβληματισμούς. Η Αλβανία υποκινεί τους κατεφυγόντες εκεί Τζάμηδες να διεκδικούν  δήθεν περιουσίες  τους στη Θεσπρωτία.
  3. Η ελληνική αντίσταση με παρουσία για πρώτη φορά και των ηγετών κορυφής της Ε.Ε. στην εσχατιά των ελληνικών συνόρων στο Έβρο, φαίνεται να απέτρεψε πρός το παρόν την με τουρκική υποκίνηση είσοδο  μεταναστών-προσφύγων στην Ελλάδα και στην κεντρική Ευρώπη. Τώρα ίσως να αμβλυνθεί και η τουρκική εμπόδιση για να μην επιτραπεί η επιστροφή εκεί από όπου ξεκίνησαν.

   5. Ο Ερτογάν επιμένει στις σταθερές εμμονές του όταν του παρουσιασθεί η ευκαρία. Πρόσφατα, προβάλλει  την τουρκική θεωρία για “Γαλάζια Πατρίδα” με τουρκικό το μισό Αιγαίο και πέραν του Καστελορίζου ,με προκλήσεις και στην Α. Μεσόγειο και Κρητικό πέλαγος. Αλλά προβάλλει και χάρτη των Βαλκανίων με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.