«Μικρό μου Καστελλόριζο» ένα θαυμάσιο και άρτια τεκμηριωμένο ντοκυμανταίρ του Νίκου Καρακώστα, ο οποίος αρμένιζε επί χρόνια το Αιγαίο με το καΐκι του κι αγάπησε με πάθος το μικρό νησί που’χε κάποτε 160 πλεούμενα. Το Καστελλόριζο που γιορτάζει σήμερα. Σε γνωρίζω από την όψη … και προσκυνώ …

«Η ταινία χρειάστηκε εφτά χρόνια για να ολοκληρωθεί με ελάχιστα μέσα και την συμπαράσταση των φίλων. Παραδαρμένοι στη δύνη της μυθολογίας, της ιστορίας, προσπαθώντας να βρούμε τα ίχνη του Καστελλόριζου, χαθήκαμε στα Λυκιακά παράλια: Μάκρη, Ποταμός Ξάνθος, Πάταρα . Ο Λύκιος Απόλλων είναι ακόμη εκεί. Έπειτα μόνος με την ταινία στο χέρι, σαν τον γυρολόγο γύριζα από συλλόγους σε θέατρα, από νησιά σε στεριές….». Αυτά πριν από τρεις δεκαετίες. Γειά σου καπετάν Νικόλα, αγαθό τέρας της θάλασσας!

Μοναχός κι ο Καρακώστας, όπως η μοίρα του Καστελλόριζου, του πιο απομακρυσμένου νησιού των Δωδεκανήσων, που δεν χωράει στους περισσότερους χάρτες τους κρεμασμένους σε τοίχους σχολείων κι άλλων πολλών κρατικών φορέων και υπηρεσιών. Χρόνια τώρα οι Καστελλοριζιοί ζητούν ικανοποιητική ιατρική περίθαλψη (για να μην πηγαίνουν απέναντι) και μια επέκταση του αεροδρομίου (ώστε να πηγαίνει μεγαλύτερο αεροπλάνο).

Nα δείτε το ντοκυμανταίρ. Είναι καταπληκτικό! Αντάξιο των Καστελλοριζιών. Τιμή και δόξα και δάκρυα καυτά.