Σε αυτό το επεισόδιο, ανακαλύπτουμε πώς η παντελώς εσφαλμένη κρίση και η έλλειψη κατανόησης του τσάρου Νικόλαου Β΄ και της συζύγου του, αυτοκράτειρας Αλεξάνδρας, προκάλεσαν την πτώση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Για να δείτε το βίντεο πατήστε εδώ

Μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στον κόσμο οδηγήθηκε σε οικονομική και στρατιωτική κατάρρευση. Βλέπουμε πώς οι αποφάσεις τους κατά τη διάρκεια του πολέμου, οδήγησαν σε εκτεταμένη δημόσια οργή και σε μια επανάσταση που θα έχει ως αποτέλεσμα το τραγικό τέλος της βασιλείας του τσάρου Νικόλαου, καθιστώντας τον τον τελευταίο αυτοκράτορα της Ρωσίας.

Όμως, παρ’ όλο που έχασαν τη δημοτικότητά τους και την εξουσία, η αγάπη τους παρέμεινε πιο δυνατή από ποτέ, όπως αποδεικνύουν οι επιστολές που αντάλλαξαν και οι οποίες φιλοξενούνται στα Κρατικά Αρχεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Αν και η οικογένεια Ρομανόφ δολοφονήθηκε ενδεχομένως άγρια, ενώ λάμβανε χώρα η Επανάσταση, η Ιστορία φέρθηκε καλά στον τσάρο Νικόλαο και στην αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα. Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αγιοποίησε την οικογένεια. Ίσως το ιδανικό τέλος στην ευρέως αναγνωρισμένη ως μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες αγάπης που εκτυλίχθηκαν γύρω από τη διάλυση μίας μεγάλης υπερδύναμης του κόσμου.

Ιστορική σειρά ντοκιμαντέρ δύο επεισοδίων, παραγωγής Αγγλίας 2018.

Από τη στυγερή δολοφονία τους πριν από εκατό χρόνια, ο κόσμος είναι γοητευμένος από τον τσάρο Νικόλαο Β΄ και τη σύζυγό του, αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα. Μέσω των ερωτικών επιστολών τους, οι οποίες αποκαλύπτουν προσωπικά στοιχεία και τους ενοχοποιούν πολιτικά, αυτό το ντοκιμαντέρ των δύο επεισοδίων που παρουσιάζει η ιστορικός Δρ Σούζαν Λίπσκομπ, εξερευνά την πολύπλοκλη ιστορία αγάπης του Νικόλαου και της Αλεξάνδρας, καθώς και το ρόλο τους πριν από τη Ρωσική Επανάσταση του 1917, η οποία οδήγησε και στην ενδεχομένως άγρια και τραγική εκτέλεσή τους.

Παρουσίαση: Suzannah Lipscomb
Παραγωγή: UKTV © Back2back Productions, Debbie Rich
Συγγραφέας: Lewis Georgeson

(Διαθέσιμο έως και 28/10/2020)