Το νέο μνημείο πεσόντων της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού «ΕΒΡΟΣ» δημιουργήθηκε στο Στρδο «ΚΑΝΔΗΛΑΠΤΗ» και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε την 19 Ιουλίου 2020, από τον Δκτή της Μεραρχίας Υποστράτηγο Χρήστο Μπούφη, προερχόμενο από το Όπλο του Ιππικού – Τεθωρακισμένων.

Το έργο ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019 από τον πρώην Δκτή της ΧΙΙ Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη, μετά από απόφαση του τότε Αρχηγού ΓΕΣ Στρατηγού ε.α. Γεώργιου Καμπά και υπό την οργάνωση και το συντονισμό του κ. Α/ΓΕΕΘΑ (τότε Δκτή 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ) Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του κ. Α/ΓΕΣ (τότε Δκτή Δ΄ΣΣ) Αντγου Χαράλαμπου Λαλούση.

Το μνημείο πεσόντων της Μεραρχίας κατασκευάστηκε στον ανοικτό χώρο μπροστά από τον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία, νοτιο-ανατολικά του Στρατηγείου της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, εντός του Στρατοπέδου «ΚΑΝΔΗΛΑΠΤΗ», στην Αλεξανδρούπολη, όπου εδρεύουν το Στρατηγείο και οι περισσότερες Μονάδες της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μείζον του έργου ολοκληρώθηκε σε μόλις 32 ημερολογιακές ημέρες, χάριν στην υπερπροσπάθεια που κατέβαλε το προσωπικό της Διμοιρίας Κατασκευών της XII Μ/Κ Μεραρχίας, συνεπικουρούμενο και από τεχνικό προσωπικό της XVI Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού.

Το συνολικό κόστος ανήλθε στα 55.000 €, το οποίο καλύφθηκε από πιστώσεις που διατέθηκαν από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, ενώ κομβική υπήρξε και η χρηματοδοτική παρέμβαση του ΥΦΕΘΑ, Στγου ε.α. κ. Αλκιβιάδη Στεφανή. Επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Τσαλικίδης Νικόλαος και η εταιρεία μαρμάρων «ΙΚΤΙΝΟΣ» της Δράμας, προσέφεραν δωρεάν μέρος των υλικών.

Το έργο αναβάθμισε σημαντικότατα το χώρο και ανέδειξε τον Ιερό Ναό, ο οποίος είχε κατασκευαστεί το 1983 επί Διοικητού Ταξιάρχου Άγγελου Αγγελόπουλου. Η κατασκευή του μνημείου και η ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου και του Ιερού Ναού αποτελεί τη μόνη μεγάλης κλίμακας παρέμβαση στο συγκεκριμένο χώρο από το 1983.

Με την ολοκλήρωση του έργου αυτού, η ΧΙΙ Μ/Κ Μεραρχία Πεζικού «ΕΒΡΟΣ», αποκτά ένα μνημείο αντάξιο της ιστορίας της και της προσφοράς της προς την Πατρίδα, αποτίοντας παράλληλα τον προσήκοντα φόρο τιμής στους ήρωες της Μεραρχίας που έπεσαν στα πεδία των μαχών, υπερασπιζόμενοι την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας μας.

Με το μνημείο τιμώνται οι 655 νεκροί και οι χιλιάδες τραυματίες της Μεραρχίας στα πεδία των αγώνων, στο Σαγγάριο, το Αφιόν Καραχισάρ, το Δορύλαιο, την Κιουτάχεια, τα στενά της Κλεισούρας και τον Αλιάκμονα. Τιμώνται όμως και όσοι έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος σε καιρό ειρήνης, σε μεθοριακά επεισόδια, όπως ο Λοχίας Στέφανος Πιτικάκης, ο Στρατιώτης Ζήσης Καραγώγος, ο Στρατιώτης Χρήστος Παλιβίδας καθώς και οι 5 οπλίτες - ακρίτες που έχασαν τη ζωή τους το 2004, σε ατύχημα κατά την ανύψωση του ιστού της Σημαίας μας στο Μεθοριακό Φυλάκιο Μανίτσας.

Από ιδρύσεώς της, το 1913, η ΧΙΙ Μεραρχία Πεζικού αποτέλεσε στυλοβάτη των αμυντικών δυνατοτήτων της Πατρίδας μας, υπερασπιζόμενη μία από τις πιο ευαίσθητες περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Η συμβολή της στην αποτρεπτική ισχύ της Χώρας ήταν και εξακολουθεί να είναι καταλυτική, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων του Έβρου αλλά και όλης της Ελλάδος.