Κατά τη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών (ΠΟΣ) την 27η Ιουν. 2021, αποφασίσθηκε η οικονομική ενίσχυση των Φορέων που είναι εγγεγραμμένοι στην ΠΟΣ, από έσοδα της που προέρχονται από την προαιρετική μηνιαία κράτηση στις κύριες συντάξεις των 0,20 του ευρώ, που καθιερώθηκε με το ν.4387/2016 και της αποδόθηκε για ένα έτος (πρώτη φορά το 2020). Ο ΣύνδεσμοςΑποστράτων Αξιωματικών Ιππικού-Τεθωρακισμένων, ο οποίος είναιεγγεγραμμένο Μέλος της ΠΟΣ από το 2013, έλαβε ως οικονομική ενίσχυση το ποσό των 1.000 ευρώ και εκφράζει τις ευχαριστίες τους προς τηνΠανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών.Εφόσον συνεχισθεί η απόδοση στην ΠΟΣ αυτού του εσόδου, θα συνεχισθεί και η οικονομική ενίσχυση των Φορέων της και το Συνδέσμου μας. Ακολουθούν συνοπτικές πληροφορίες για την λειτουργία και το έργο της ΠΟΣ.

Η ΠΟΣ ιδρύθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2010, είναι ένα αδέσμευτο και ανεξάρτητο δευτεροβάθμιο όργανο ΝΠΙΔ, με πρωταρχικό σκοπό τη συντονισμένη δράση και συνεργασία των φορέων-μελών της για τη μαχητική διεκδίκηση και προστασία των κοινωνικών, οικονομικών, εργασιακών, οικογενειακών και ατομικών δικαιωμάτων των αποστράτων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και τη σθεναρή υπεράσπιση των εθνικών και ηθικών αξιών, χωρίς κομματικές προσεγγίσεις ή εξαρτήσεις.

Σήμερα είναι εγγεγραμμένοι 30 Πρωτοβάθμιοι Φορείς με μέλη και από τους τρεις Κλάδους των Ε.Δ.και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων, ως Συνεργαζόμενο Μέλος.

Σημαντική είναι η διαχρονική συνεργασία της ΠΟΣ με Υπουργεία, όπως Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Εργασίας και με Φορείς του Δημοσίου όπως ΓΛΚ, ΕΦΚΑ, ΤΕΘΑ, ΓΔΟΣΥ, Μετοχικά Ταμεία, ΑΟΟΑ, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων κλπ προς όφελος των συναδέλφων. Στα χρόνια που λειτουργεί η ΠΟΣ έχει επιδείξει υπευθυνότητα, πνεύμα συνεργασίας, σεβόμενη τους θεσμούς και ιδιαίτερα τους εν ενεργεία συναδέλφους, με παρεμβάσεις και προτάσεις πάντα στοιχειοθετημένες. Αποτέλεσμα αυτών είναι να αντιμετωπίζεται από τα επίσημα όργανα του Κράτους με την αντίστοιχη βαρύτητα, να έχουν υλοποιηθεί προτάσεις της και να χαίρει της αποδοχής των συναδέλφων.

Ενδεικτικά, σημαντικές παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας, ήταν:

  • Η ανάδειξη του «λάθους» υπολογισμού περικοπών των συντάξεων, το οποίο αποδέχθηκε το Υπ. Οικονομικών το 2013, με αποτέλεσμα να αποτραπούν περαιτέρω μειώσεις των μισθών και συντάξεων των στελεχών των Ε.Δ. και Σ.Α. για το έτος 2014, συνολικού ύψους άνω των 250 εκατ. ευρώ, που είχαν σχεδιασθεί με το 4ετές πρόγραμμα Μεσοπρόθεσμης Δημοσιονομικής Στρατηγικής-ΠΜΔΣ (2013-2016).

  • Η απόδοση στα τέκνα των καθυστερούμενων επί 4 περίπου έτη του Βοηθήματος Οικογενειακής-Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ)με αποπληρωμές ύψους 185 εκατ, και η ρύθμιση του χρέους του ΜΤΣ προς το Υπ. Οικονομικών (ύψους 165 εκατ), ώστε σήμερα το ΜΤΣ να έχει μια σταθερή πορεία.

  • Όταν άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού της υγειονομικής περίθαλψης τον Οκτ. 2013, που επέφερε νέα μείωση στιςσυντάξεις, η ΠΟΣ με συνεχείς παρεμβάσεις, παραστάσεις και επιστολές, συνέβαλε στο να αποκατασταθεί αυτή η αδικία, αρχικά το 2016 και οριστικά το Δεκ. 2017, με την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών.

  • Με την εξαγγελία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης το 2015 η Ομοσπονδία ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα με ενημερώσεις και κατάθεση προτάσεων σε Κόμματα της Βουλής, στα Υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών, ΥΠΕΘΑ, κλπ. Προσκληθείσα η ΠΟΣ από τις Διαρκείς Επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών Υποθέσεων, δια του Προέδρου της εξέφρασε στη Βουλή τις απόψεις της επί του νομοσχεδίου στις 26 Απρ. 2016 (σημαντικότερες διαφωνίες το άρθρο 12 περί χηρείας, οι ρυθμίσεις για Μετοχικά Ταμεία και οι συντελεστές αναπλήρωσης). Προτάσεις της ΠΟΣ περιελήφθησαν στο νόμο, με σημαντικότερη την προσμέτρηση στο συντελεστή αναπλήρωσης ως συντάξιμα τα 5 έτη εκστρατείας και όλα τα έτη όσων διετέλεσαν Αλεξιπτωτιστές, ιπτάμενοι, βατραχάνθρωποι, εκκαθαριστές ναρκοπεδίων κλπ,

  • Η κατάθεση επεξεργασμένης πρότασης αναθεώρησης του Συντάγματος, προς την κατεύθυνση της συνταγματικής ενίσχυσης και αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην δημιουργία «Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας». Η Ομοσπονδία εκπόνησε σχετική πρόταση, την οποία στις 31 Ιουλ. 2017 υπέβαλε στην Επιτροπή Διαλόγου και στη συνέχεια σε Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα ο σημερινός Πρόεδρος της Βουλής, Κων. Τασούλας, ως εισηγητής τότε της ΝΔ για την συνταγματική αναθεώρηση, έκανε ιδιαίτερη μνεία με θετικά σχόλια στη Βουλή, για την πρόταση της ΠΟΣ.

  • Για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), που ισχύει από το 2010, η ΠΟΣ έχει αναλύσει την επιχειρηματολογία της για το όφελος που θα έχει ο ΕΦΚΑ με την εφαρμογή της απόφασης και την υποχρέωση κατάργησής της, παροτρύνοντας ταυτόχρονα τους συναδέλφους για κατάθεση εφέσεων-αγωγώνστο Ελ. Συνέδριο. Τελικά η κράτηση της ΕΑΣ έχει κριθεί κατ’ επανάληψη ως αντισυνταγματική από το Ελ. Συνέδριο (2017, 2018 και 2021) και αναμένεται η εφαρμογή της απόφασης.

  • Η έκδοση εγκυκλίου από το Υπ. Εργασίας το 2018 με οδηγίες περί αναγνώρισης συντάξιμων ετών, υπολογισμό διπλάσιου χρόνου υπηρεσίας στρατιωτικών και 5ετία εκστρατείας,μείωση των αρχικώς προβλεπόμενων εισφορών για αναγνώριση των διπλών συντάξιμων ετών.

  • Σε συνεργασία και με το Σύνδεσμο Αποφοίτων Σχολής Ικάρων, Μέλος της ΠΟΣ, η αποτροπή εφαρμογής του σχεδιαζόμενου μειωμένου συντελεστή αναπλήρωσης 0,5%, για τους άνω των 40 συντάξιμων ετών αποστράτους ειδικών κατηγοριών (αλεξιπτωτιστές, ιπτάμενοι, βατραχάνθρωποι, εκκαθαριστές ναρκοπεδίων κλπ), που είχε σχεδιασθεί το 2020.

  • Μόνιμη και διαρκή συνεργασία με Διοίκηση και Στελέχη του ΕΦΚΑ.

Η ΠΟΣ θεωρεί ότι « Η ΜΟΝΗ ΧΑΜΕΝΗ ΜΑΧΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΔΩΣΕΣ ΠΟΤΕ ! ».

Το έργο της αποτυπώνεται στην ιστοσελίδα της : http://www.hellasmil.gr/