Οι Στρατιώτες του Αμερικανικού Στρατού της Ίλης Αρμάτων Charlie "Bandidos" (1ο Σύνταγμα Πεζικού της 1η Τεθωρακισμένης Ομάδας Μάχης της Ταξιαρχίας της 1η Μεραρχίας Πεζικού), συγκεντρώνονται για μια αναμνηστική φωτογραφία μετά από την τελετή λήξης του Ελληνικού Διαγωνισμού Αρμάτων – Πρόκληση 2021,στην περιοχή Πετροχώρι, στο Στρατόπεδο Τριανταφυλλίδη, Ελλάδα, 5 Νοέμβρη2021. Ο Ελληνικός Διαγωνισμός Αρμάτων – Πρόκληση 2021 (Hellenic Tank Challenge 2021) είναι διαγωνισμός - άσκηση με πραγματικά πυρά αρμάτων των τεθωρακισμένων μονάδων Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών που γίνεται ετήσια για την ενίσχυση της τακτικής και επιχειρησιακής συνοχής των πληρωμάτων αρμάτων. (Φωτογραφία Πίστωση: Cpl. Μαξ Έλιοτ)

 

Αντγος ε.α Σεραφείμ Παπαποστόλου μετάφραση από την επίσημη ιστοσελίδα του Αμερικανικού Στρατού Από το Αρχιλοχία Sgt. Jennifer Reynolds, Νοεμβρίου 10, 2021

Ελλάδα – Ξάνθη- 5 Νοέμβρη 2021  —  https://www.army.mil/article/251863/us_army_hellenic_army_square_off_in_annual_tank_challenge

Η αποστολή για τους Ουλαμούς Αρμάτων, παντού και σε όλους τους στρατούς του κόσμου, είναι η καταστροφή των στόχων χρησιμοποιώντας την κινητικότητα και την δύναμη πυρός των αρμάτων από τις θέσεις μάχης τους. Η επιτυχία όμως της εκτελέσεως αυτής της αποστολής δεν εδράζεται μόνο στον τύπο του άρματος και του συστήματος ελέγχου του πυρός του, αλλά οφείλεται μόνο στα μέλη του πληρώματος που επιχειρούν μέσα από το άρμα.

 Ο ίλαρχος Aston Woodard (αριστερά), ο διοικητής της της Ίλης Αρμάτων Charlie "Bandidos" (1ο Σύνταγμα Πεζικού της 1ηΤεθωρακισμένης Ομάδας Μάχης της Ταξιαρχίας της 1ηΜεραρχίας Πεζικού) και ο Αρχιλοχίας (ΤΘ) Jeremy Bradley συγκεντρώνεται για μια πρώτη φωτογραφία και πριν από την έναρξη των Δοκιμασίων του Ελληνικού Διαγωνισμού Αρμάτων - Πρόκληση2021, στην περιοχή Πετροχώρι, Στρατόπεδο Τριανταφυλλίδη, Ελλάδα, 5 Νοέμβρη 2021.

«Ήταν η εμπειρία μας στην Ελλάδα, που από την πρώτη στιγμή που ήμασταν εδώ άνοιξε τα μάτια όλων των στρατιωτών μας», δήλωσε ο Bradley, συνέχισε ότι «συνειδητοποίησαν ότι όλα αυτά για τα οποία εκπαιδευτήκαμε σκληρά για εννέα μήνες, δηλαδή το να είναι σε θέση όλα τα άρματα του Ουλαμού μας να εκτελούν βολές εν κινήσει και σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητας, να πυροβολούν με όλα τα όπλα και κυρίως τα πυροβόλο είναι αυτά που μας χρειάζονταν στο να λάβουμε και εμείς μέρος στο Διαγωνισμό Πληρωμάτων Αρμάτων στο Πεδίο Βολής του Ελληνικού Στρατού. Διαγωνισμός που έχει σχεδιασθεί να προκαλεί προβλήματα και δυσκολίες για τα πληρώματα αρμάτων παρόμοιες με εκείνες του πεδίου της μάχης αρμάτων. Για εμάς τους Αμερικανούς ήταν επίσης ανάγκη το να αποδείξουμε την ικανότητα μας ως Αρματιστές και επιπλέον ότι είχαμε εκείνες της ικανότητες και την διαλειτουργικότητα ώστε να μπορούμε να συνεκπαιδευτούμε μαζί με τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ.

 

Ξάνθη, Ελλάδα—

Ο ετήσιος Ελληνικός Διαγωνισμός Αρμάτων – Πρόκληση 2021 (Hellenic Tank Challenge 2021) ξεκίνησε επίσημα την 1η Νοεμβρίου στο Στρατόπεδο Τριανταφυλλίδη, Πεδίο Βολής Αρμάτων του Ελληνικού Στρατού, στην Ξάνθη της Ελλάδος.

Το πρόγραμμα του Διαγωνισμού Αρμάτων αποτελούταν από πέντε ημέρες γεμάτες με προκλήσεις κυρίως με επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις με πραγματικά πυρά και με εκτέλεση πυρών προς κάθε κατεύθυνση. Δοκιμασίες και μιας σειράς μαθημάτων οδήγησης ακρίβειας, επίσης για έκκληση για κατάσβεση πυρκαγιάς σε άρμα γεμάτο πυρομαχικά, την ιατρική εκκένωση μέλους πληρώματος άρματος, την εκτίμηση και την επισκευή ζημιών μάχης, την ρυμούλκηση και τους πυροβολισμούς με πιστόλι. Αυτά δηλαδή που αποτελούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες των Αρμάτων.

 

Ο ίλαρχος Ashton Woodard, που είναι ο διοικητής της της Ίλης Αρμάτων Charlie "Bandidos είπε ότι «δεν είμαι μόνο υπερήφανος που ήταν η δική μου Ίλη επιλέγει να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ και Τεθωρακισμένα τους σε αυτό το διαγωνισμό, αλλά και ενθουσιασμένος από την εμπιστοσύνη που του έδειξαν να επιδείξουμε εδώ, τόσο τις πραγματικές δυνατότητες του νέου αμερικανικού εξοπλισμού αλλά και την ικανή εκπαίδευση που έχουν οι στρατιώτες μου σε αυτόν» και συνέχισε

« επίσης θα έχουμε την ευκαιρία να οικοδομήσουμε τις σχέσεις μας και να έχουμε ένα υγιή ανταγωνισμό με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ» και τέλος δήλωσε ότι «πιστεύω ότι αυτός ο διαγωνισμός αρμάτων θα κάνει κάτι ακόμη περισσότερο από το αναδείξει απλά ποιος είναι ο καλύτερος ουλαμός γιατί πιστεύω ότι θα εμπεδώσει την εμπιστοσύνη του ενός για τις ικανότητες του άλλου».

 

Οι Αμερικανοί Αρματιστές (Bandidos) αντιμετώπισαν τέσσερις ουλαμούς αρμάτων μάχης του Ελληνικού Στρατού, με παρατηρητές από Βουλγαρία, Κύπρο, Γαλλία, Γερμανία, Ιορδανία, Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να παρακολουθούν καθημερινά όλο το πρόγραμμα- πρόκληση. Οι παρατηρητές να παρακολουθήσουν τον Ελληνικό Στρατό να εκτοξεύει πυρά από τα άρματα μάχης Leopard A2 και τους Αμερικανούς (Bandidos) να βάλουν με άρματα μάχης M1 Abrams.

 

«Το άρμα Abrams, που είναι το κύριο άρμα μάχης τρίτης γενιάς, διαθέτει τεράστια ισχύ πυρός που ο καθένας θα πρέπει να υπολογίζει σοβαρά. Έτσι, οι στρατιώτες μου έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την πλέον βελτιωμένη-τελευταία έκδοση του άρματος, τον τύπο M1A2 SEPV2Abrams, άρμα που με το σωστό πλήρωμα μπορεί να κυριαρχήσει σε οποιοδήποτε πεδίο της μάχης» δήλωσε επίσης ο Woodard ότι «μπορεί να καταστρέψει τον εχθρό στα 4.000 μέτρα με το κύριο όπλο του και να έχει τον πλήρη έλεγχο του εδάφους χρησιμοποιώντας τα οπλικά συστήματα και το εξελιγμένο ΣΕΠ - σύστημα ελέγχου πυρός του».

 

Με περίπου τις ίδιες δυνατότητες πήραν τις θέσεις μάχης τους στο πεδίο της αξιολόγησης τα άρματα και των δύο Στρατών. Και χωρίς κανένα δισταγμό για τις συνθήκες εκεί, που είναι δυσμενείς την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου στην περιοχή Πετροχώρι στην Ξάνθη, ξεκίνησαν σκάβοντας βαθιά στο χώμα με τις ερπύστριες των αρμάτων και των δύο εθνών που έκαναν τις διαδρομές μάχης με εξαιρετική ταχύτητα. Έβαλαν πυρά κατόπιν εντολής των ουλαμαγών τους, στέλνοντας στους σταθερούς και κινούμενους στόχους τα βλήματα των πυροβόλων των 120mm και τις σφαίρες των πολυβόλων 7.62, καλύπτοντας όλο το μήκος και το πλάτος του πεδίου βολής αρμάτων.

 

Ο Ελληνικός Διαγωνισμός Αρμάτων (Hellenic Tank Challenge 2021) θεωρήθηκε ώς ένας διαγωνισμός στο πλαίσιο της Επιχείρησης του ΝΑΤΟ Atlantic Resolve, που επιτρέπει σε Ουλαμούς Αρμάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, ενώ παράλληλα προωθούν τις δυνατότητες αμοιβαίας συνεργασίας.(Φωτογραφία Πίστωση: Προσωπικό Sgt. Τζένιφερ Ρέινολντς )

 

Μπορεί για κάποιον από έξω παρατηρητή να πιστεύεται ότι το πιο ισχυρό όπλο ενός άρματος είναι η ισχύς πυρός που βρίσκεται σε ένα κανόνι 120 χιλ. Αλλά για τα μέλη των πληρωμάτων των αρμάτων μάχης θεωρούν ότι τα μυαλά των στρατιωτών και η συνοχή του πληρώματος μέσα στο άρμα είναι τα πιο αποτελεσματικά όπλα που απαιτούνται στη μάχη.

 

Άρματα μάχης Leopard A2 του Ελληνικού Στρατού και άρματα μάχης M1 Abrams του Στρατού των ΗΠΑ της Ίλης Charlie "Bandidos", 1οΣύνταγματοςΠεζικού, 1ηςΤεθωρακισμένης Ομάδας Μάχης της Ταξιαρχίας,1ηςΜεραρχίας Πεζικού, ευθυγραμμίζονται μαζί στο ηλιοβασίλεμα κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης και τις πρόβες για τον Ελληνικός Διαγωνισμός Αρμάτων - Πρόκληση2021 (HellenicTankChallenge2021) στην περιοχή Πετροχώρι, Στρατόπεδο Τριανταφυλλίδη, Ελλάδα, 4 Νοέμβρη2021. Ο Ελληνικός Διαγωνισμός Αρμάτων (HellenicTankChallenge2021)είναι ένας διαγωνισμός υπό την αιγίδα της Επιχείρησης του ΝΑΤΟ (Atlantic Resolve) που βοηθά στην αποτροπή και την άμυνα έναντι περιφερειακών απειλών στην Ανατολική Ευρώπη.

 

 

Κάθε μέλος σε ένα ικανό πλήρωμα άρματος θα πρέπει να λειτουργεί ως ένας. Ο ΑΠΜΑ (Αρχηγός Άρματος), ο ΠΑΜΑ (Πυροβολητής Άρματος), ΓΕΜΑ (Γεμιστής Άρματος), και ο ΟΔΜΑ (Οδηγός Άρματος) έχει ένα ρόλο να εκτελέσει μέσα στο άρμα για να προσβληθεί αποτελεσματικά ο στόχος. Ο Ελληνικός Διαγωνισμός Αρμάτων δεν καθορίζει μόνο ποιος έχει το καλύτερο άρμα, άλλα και ποιος έχει το καλύτερο πλήρωμα άρματος. Κάτω από αυτές τις αλήθειες και οι δύο Στρατοί συμμετείχαν σε σειρά δοκιμασιών και προκλήσεων και όπου όλα τα μέλη του πληρώματος συνεργάστηκαν υπό πίεση και χρονικούς περιορισμούς για την αύξηση της συνοχής τους, τοποθετώντας όλα τα μαθήματα από τις προηγούμενες εκπαιδεύσεις υπό τη δοκιμή και αξιολόγηση των εκλεκτών του διαγωνισμού.

 Sgt.1η τάξη JesseBoell (δεξιά), ένας λοχίας του 3ου ουλαμού με την 3ηδιμοιρία,της ίλης Charlie "Bandidos," 1οΤάγμα, 16ο Σύνταγμα Πεζικού, 1ηΤεθωρακισμένη Ομάδα ΜάχηςΤαξιαρχίας,1η Μεραρχία Πεζικού, συγχαίρει τον Λοχία. Kyler Gullage, μέλος ενός πληρώματος άρματος M1, επίσης με την 3ος Ουλαμος, μετά την ολοκλήρωση της εκτίμησης ζημιών μάχης και την αξιολόγηση επισκευής κατά τη διάρκεια του Ελληνικός Διαγωνισμός Αρμάτων (HellenicTankChallenge2021) στο Στρατόπεδο Τριανταφυλλίδη, Ελλάδα, 3 Νοέμβρη2021.

 

Η πορεία οδήγησης ακριβείας συνίστατο σε δοκιμές ταχύτητας, φρενάρισμα και χειρισμό των απότομων στροφών. Η ιατρική διακομιδή και εκκένωση έβαλε τα μέλη της ομάδας σε θέση να αποσπάσουν ένα τραυματισμένο μέλος του πληρώματος μέσα από άρμα. Η σειρά μαθημάτων ανάκτησης, αξιολόγησης και επισκευής των αρμάτων τοποθέτησε τα μέλη του πληρώματος σε ένα σενάριο όπου το άρμα τους ήταν απενεργοποιημένo και ακίνητο και στην οποία έπρεπε να συνεργαστούν για να επαναλειτουργήσει και έλθει πίσω στη δράση. Η σειρά της δοκιμασίας στη σκοποβολή πιστολιού επέτρεψε στα μέλη του πληρώματος να μετακινηθούν γρήγορα, από τις θέσεις εντός του άρματος, σε θέση στην κορυφή των αρμάτων και κατόπιν σε θέσεις που έχουν κατέβει στο έδαφος, διατηρώντας παράλληλα τον στόχο ορατό. Η τελευταία ημέρα του διαγωνισμού ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες των Αρμάτων, όπου τα πληρώματα συμμετείχαν σε αγώνες σκυταλοδρομίας, σπριντ με εξοπλισμό στο χέρι σε μια καθορισμένη περιοχή .

 

Κάθε πρόκληση στο διαγωνισμό αυτό παρείχε τόσο εκπαίδευση και εμπειρία στα νεότερα μέλη των πληρωμάτων αρμάτων, αλλά και συνέβαλε στη περαιτέρω βελτίωση των δεξιοτήτων των βετεράνων μελών όπως ο Λοχίας. Jeremy Bradley της Ίλης Charlie Bndidos", 1ο Τάγμα, 16ο Σύνταγμα Πεζικού, 1η Τεθωρακισμένη Ομάδα Μάχης Ταξιαρχίας, 1ηΜεραρχία Πεζικού που δήλωσε ότι ήταν υπερήφανος από την παρούσα αλλά και για κάθε άλλη, τόσο υψηλού επιπέδου πρόκληση.

«Βλέποντας τους στρατιώτες μου να ανταγωνίζονται εδώ στην Ελλάδα είναι που με κάνει εξαιρετικά περήφανο που είμαι εγώ ο πρώτος λοχίας της Ίλης αυτής» δήλωσε ο Bradley. «Είναι δε εκπληκτικό να παρακολουθείτε να ανεβαίνει το ποσό της αποφασιστικότητας, της ατομικής κατάρτισης, της ομαδικής εργασίας που θέτουν μαζί ως πληρώματα της ίλη μας για να επιτύχει στο διαγωνισμό με τα άλλα πληρώματα. Αλλά και την υψηλή ετοιμότητα για μάχη και τις δυνατότητες διαλειτουργικότητάς μας με τους άλλους και τη θανατηφόρα και καταστροφική ικανότητα που φέρνει το άρμα μας M1 στο πεδίο της μάχης» Όλοι στρατιώτες που συμμετείχαν στις δοκιμασίες αυτές του Διαγωνισμού Αρμάτων επέδειξαν ισχυρή θέληση και έκαναν τα πάντα για να αποδώσουν στις καλύτερες από τις ικανότητές του καλού τους εαυτού. Εάν ένα μέλος του πληρώματος έπεφτε κάτω οι άλλοι τον βοήθησαν να σταθεί στα πόδια του και πιέζοντας ως ομάδα για να πάνε ακόμη πιο μακριά.

Η μεγάλη πρόκληση σε αυτό το Ελληνικό Διαγωνισμό Αρμάτων ήταν η επιδίωξη όλων να επιτευχθούν τελικά περισσότερα από αυτά που συνήθως μπορεί να το άρμα Leopard A2 ή ένα άρμα M1 Abrams στο πεδίο της μάχης. Το παραπάνω αυτό θα μπορούν να το πετύχουν μόνο τα ικανά μέλη του πληρώματος, τα οποία από τις σωστές θέσεις πετυχαίνουν στο «όλοι μαζί να είναι αυτό το υπ΄ αριθμόν Ένα» πλήρωμα άρματος

Ολοκληρώνοντας το Hellenic Tank Challenge 2021, όλοι οι στρατιώτες έχουν πλέον μια ενισχυμένη αίσθηση υπερηφάνειας που είναι Αρματιστές και τεθωρακισμένοι. Τιμούνε και εκτιμούν αυτό που κάνουν. Είναι σίγουροι για τους συμμάχους τους και τον εξοπλισμό τους. Οι σχέσεις της ευγενούς άμιλλας, που χτίζονται βέβαια από τα πληρώματα των αρμάτων μας σε τέτοιες σκληρές δοκιμασίες, τους πάνε πολύ πέρα από τον οποιοδήποτε ανταγωνισμό, τους πάνε στις σχέσεις της φιλίας των συναγωνιστών. Έχοντας αποκτήσει την απόλυτη εμπιστοσύνη ο ένας για τον άλλο και αφού αντιλήφθηκαν «το τι είναι ακριβώς ικανός να κάνει ο άλλος στο πεδίο της μάχης, όταν πρέπει να προστατεύσει τον ‘δικό’ του και το φίλο του» και βρέθηκαν δίπλα δίπλα και όλοι μαζί τα πληρώματα μας που παρατάχθηκαν μαζί στο βάθρο του νικητή.

Ο Ελληνικός Διαγωνισμός Αρμάτων (Hellenic Tank Challenge 2021) είναι ένας διαγωνισμός υπό την ευρεία έννοια της επιχείρησης που βοηθά στην αποτροπή και την άμυνα έναντι περιφερειακών απειλών στην Ανατολική Ευρώπη. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Atlantic Resolve: https://www.europeafrica.army.mil/AtlanticResolve/x

Τελικά, ένας Ουλαμός Αρμάτων του Ελληνικού Στρατού κατέλαβε την πρώτη θέση στον Διαγωνισμό Αρμάτων (Hellenic Tank Challenge 2021) αποστερώντας ίσως το βάθρο του νικητή, από τους Αμερικανούς Αρματιστές Bandidos, που ακολουθούσανε βέβαια από πολύ κοντά.

 

Στρατός των ΗΠΑ στο Πεδίο Βολής του Ελληνικού Στρατού στον ετήσιο Ελληνικό Διαγωνισμό Αρμάτων – Πρόκληση 2021

(Hellenic Tank Challenge 2021)| Άρθρο | Ο Στρατός των ΗΝΩΜΈΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ https://www.army.mil/article/251863/us_army_hellenic_army_square_off_in_annual_tank_challenge

US Army, Hellenic Army square off in annual tank challenge

By Staff Sgt. Jennifer Reynolds November 10, 2021