Απονομή πλακέτας με τους διατελέσαντες διοικητές της 16ης ΕΜΑ, στη πρέσβη κ. Ελένη Σουρανή«εις μνήμην του πρώτου διατελέσαντος διοικητή Αντισυνταγματάρχου (ΤΘ) Ανδρέα Σουρανή».

Γράφει ο Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Κυριάκος Πρόεδρος ΣΑΙΤΘ

Την Τετάρτη, 6 Απριλίου 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Συνδέσμου τίμησε σε σεμνή τελετή και ανακήρυξε σε Επίτιμο μέλος του, την πρέσβη κ. Ελένη Σουρανή. Η τελετή έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια γεύματος στη ΛΑΕΔ, στην οποία παραβρέθηκε όλο το ΔΣ καθώς και η αδελφή της τιμηθείσας, κα Λίλα Σουρανή. Οι δύο αδελφές είναι τέκνα του αείμνηστου συναδέλφου του Όπλου μας, του Στρατηγού Ανδρέα Σουρανή.

Η πρέσβης κ. Ελένη Σουρανή διετέλεσε επί δύο και πλέον έτη, επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού και συνεπώς συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της Χώρας. Ο Σύνδεσμος, δια του Προέδρου του, Αντιστρατήγου ε.α. Δημητρίου Κυριάκου, επισήμανε την εθνικά αξιοπρεπή και δυναμική στάση που τήρησε η Χώρα μας, τόσο κατά τη κρίση του Μαρτίου του 2020 (τουρκική μεθόδευση απόπειρας μαζικής και ανεξέλεγκτης εισβολής – υποτιθέμενων - μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, από τα χερσαία σύνορα του Βορείου Έβρου) όσο και κατά περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2020 (διεξαγωγή ερευνών του ερευνητικού σκάφους «ORUCREIS». με ταυτόχρονη επιθετική ανάπτυξη του τουρκικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο).

Η Ελένη Σουρανή διετέλεσε επίσης Πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία (2016 -2019) και προώθησε σημαντικότατα το θέμα της ανεύρεσης και εκταφής της πεσόντων Ελλήνων στρατιωτικών κατά τη περίοδο 1940 – 41, εντός Αλβανικού εδάφους, καθώς και της εκ νέου ταφής τους, με τις πρέπουσες τιμές, σε οργανωμένα ελληνικά στρατιωτικά νεκροταφεία στη Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες. Κατά τη συγκεκριμένη τριετία ξεκίνησαν (Ιανουάριος 2018) οι συστηματικές αναζητήσεις - εκταφές και ακολούθησαν οι οργανωμένες και επίσημες τελετές ταφής, 100 πεσόντων στους Βουλιαράτες (13 Ιουλίου 2018), 573 πεσόντων στη Κλεισούρα (12 Οκτωβρίου 2018) και 85 πεσόντων στη Κλεισούρα (01 Αυγούστου 2019). Όλοι οι εν ενεργεία αλλά και εν αποστρατεία συνάδελφοι είμαστε εξαιρετικά ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της ανεύρεσης των οστών, της απονομής τιμών και πρέπουσας ταφής στους ηρωικούς νεκρούς του Έπους του 40, που παρέμενε σε εκκρεμότητα επί πολλές δεκαετίες.

Απονομή πίνακα ανάγλυφου φωτογραφικού αντιγράφου του μνημείου πεσόντων του Ιππικού στο Μέτσοβο, κατά το Έπος του 1940-41, στη πρέσβη κ. Σουρανή, από τον Επίτιμο Πρόεδρο και μέλος του ΔΣ, Υποστράτηγο ε.α. Παπαδογεωργόπουλο Χρήστο.

Αναμνηστική φωτογραφία των μελών του ΔΣ του ΣΑΑΙΤΘ με τις κυρίες Ελένη και Λίλα Σουρανή.