Το γεωπολιτικό πλαίσιο που διατήρησε την ισορροπία και την ευημερία μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου διερράγη από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.

ΤΟΜΑΣ ΦΡΙΝΤΜΑΝ / THE NEW YORK TIMES

Ο Πούτιν υιοθετεί διττή στρατηγική: πρώτον, αναδιατάσσει τις δυνάμεις του με στόχο την κατάληψη του Ντονμπάς και, δεύτερον, ενισχύει τη συστηματική βαρβαρότητα. (Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via A.P.) Το γεωπολιτικό πλαίσιο που διατήρησε την ισορροπία και την ευημερία μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου διερράγη από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Μεγάλο μέρος του πλαισίου αυτού στηριζόταν άλλωστε στην ικανότητα της Δύσης να συνυπάρχει με τον Πούτιν, ενώ αυτός υποδυόταν το «κακό παιδί». Ο Πούτιν μεταμορφώθηκε, όμως, από κακό παιδί σε εγκληματία πολέμου. Οταν, όμως, ο ηγέτης της μεγαλύτερης χώρας του κόσμου πρέπει να αντιμετωπισθεί σαν παρίας, είναι ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κόσμος μας έχει αλλάξει ριζικά και τίποτα δεν μπορεί πια να είναι το ίδιο.

Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΕΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΝΙΩΘΕΙ ΣΑΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟ ΖΩΟ.

Η παρούσα περίοδος γεωπολιτικής αβεβαιότητας στην οποία έχουμε εισέλθει αναμένεται να επιδεινωθεί τώρα που ο Πούτιν νιώθει σαν εγκλωβισμένο ζώο. Οι εκτιμήσεις του για την εισβολή ήταν εντελώς εσφαλμένες, ενώ οι πράξεις του είχαν το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο πόλεμος του Πούτιν επέτρεψε την αναβίωση της παρακμάζουσας Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Η ρωσική εισβολή μετέτρεψε ακόμη και τους φιλορώσους Ουκρανούς σε φανατικούς πολέμιους της Ρωσίας και πυροδότησε τον ουκρανικό εθνικισμό. Την ίδια στιγμή, ο ρωσικός στρατός αποδείχθηκε αναποτελεσματικός, βαρβαρικός και ανίκανος να πολεμήσει χωρίς τη βοήθεια μισθοφόρων από τη Συρία ή την Τσετσενία.

Ολα δείχνουν ότι ο Πούτιν υιοθετεί διττή στρατηγική: Πρώτον, αναδιατάσσει τις δυνάμεις του με στόχο την κατάληψη του Ντονμπάς και, δεύτερον, ενισχύει τη συστηματική βαρβαρότητα, επιδιώκοντας να πλήξει το ηθικό των Ουκρανών και να προκαλέσει όση περισσότερη ανθρώπινη και υλική καταστροφή μπορεί. Ενα πιθανό αισιόδοξο σενάριο είναι η πραγματοποίηση προληπτικού στρατιωτικού πραξικοπήματος εναντίον του Πούτιν από στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας, τα οποία βλέπουν ότι ο επικεφαλής του Κρεμλίνου τους έχει επιλέξει ως εξιλαστήρια θύματα για την αποτυχία του στην Ουκρανία.

Καθημερινή”