Print

Hits: 979

Του Δημ. Λακαφώση Αντιστρατηγου ε.α.

Αρχίζουν διασυνοριακά αεροπορικά κτυπήματα και ρουκέτες, τέλος Ιουνίου 2014,
αφορμή ο φόνος τριών Ισραηλινών νέων και ενός Παλαιστινίου και αρχίζει η ισραηλινή εισβολή στα μέσα Ιουλίου 2014
 

Στο τέλος του Ιουνίου 2014, η επιδείνωση των σχέσεων Ισραήλ- Παλαιστινίων κορυφώνεται για πολλοστή φορά, όταν τρείς νεαροί ισραηλίτες απήχθηκαν και σκοτώθηκαν στη Δυτική όχθη, κατά ισραηλινούς ισχυρισμούς από τη Hamas. Υπόψη, η Hamas συμμετέχει ,μετά τον τερματισμό διαχωρισμού της από τη Fatach, στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας του Abass από 2 Ιουνίου 2014,παρά τις αντιρρήσεις του Netanyahu. Σε αντίποινα σκοτώθηκε και ένας νέος Παλαιστίνιος στην ανατολική Ιερουσαλήμ, από εξτρεμιστές Ισραηλίτες.

1. 1η Φάση, 8- 17/7/ 14, Διασυνοριακά εκατέρωθεν κτυπήματα
› Με αφορμή το φόνο των νέων, αρχίζουν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, σε απάντηση εκτόξευσης ρουκετών και πυρών όλμων της 
Hamas στο νότιο Ισραήλ. 
Με τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές προσβάλλονται καλυπτόμενες βάσεις εκτόξευσης ρουκετών στη Γάζα, σταθμοί διοίκησης της 
Hamas, υπόγειες διαβάσεις και αποθήκες πυρομαχικών, ενώ οι ρουκέτες της Hamas κτυπούν τις πόλεις Tel AvivAshkelon and Ashdod, αλλά και τις περιοχές Negev και Netivot. Ισραηλινοί κάτοικοι τρέχουν για να κρυφθούν σε καταφύγια. Με το ισραηλινό πυραυλικό αμυντικό σύστημα “Iron Dome’’,πλέον αποτελεσματικό και βελτιωμένο από πριν, αναχαιτίζεται το 90% των ρουκ›ετών που εκτοξεύονται κατά του Ισραήλ. 
› Η κατάσταση κλιμακώνεται επικίνδυνα με ένα βήμα προ της χερσαίας εισβολής. Η 
Hamas απορρίπτει την κατάπαυση πυρός που έχει αποδεχθεί το Ισραήλ. Το Ισραήλ καλεί στα όπλα χιλιάδες εφέδρους και προωθούνται άρματα προς τα σύνορα. Εν τω μεταξύ, ρουκέτες από τη Hezollah του νοτίου Λιβάνου εκτοξεύονται και στο βόρειο Ισραήλ και το Ισραήλ απαντά με πυρά πυροβολικού. Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) της Hamas, που πετούσε πάνω από το Ισραήλ, καταρρίφθηκε από το ισραηλινό βελτιωμένο αντιπυραυλικό σύστημα PatriotCΑΡ-3 έναντι του παλαιούCΑΡ-2.
Η Αίγυπτος υποβάλλει προσωρινό σχέδιο κατάπαυσης πυρός σε συζητήσεις στο Κάιρο, ανάλογο με το σχέδιο του 2012. Όμως, η 
Hamas απορρίπτει αρχικά το σχέδιο της Αιγύπτου.

2. 2η Φάση,18/7-1/8 2014, Ισραηλινή Χερσαία Επίθεση στη Γάζα 
› Μετά από ένα διασυνοριακό πόλεμο δέκα ημερών, ο 
Benjamin Netanyahu διατάσσει χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, με την επωνυμία “Προστατευτική Αιχμή ’’, με πρωτεύοντα στόχο την πλήρη καταστροφή των υπογείων τούνελ κυρίως από τη βόρεια Γάζα προς το νότιο Ισραήλ. Ισραηλινά άρματα, τεθωρακισμένα, πυροβολικό, μηχανικό, με υποστήριξη από αέρα και θάλασσα, επιτίθενται στη Γάζα, για τρίτη φορά μέσα σε έξι χρόνια. 
Διαμαρτυρίες εκδηλώνονται κατά των ισραηλινών βομβαρδισμών με διαδηλώσεις στο Παρίσι, στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης και αλλού, ως και στη δυτική Όχθη και στην ανατολική Ιερουσαλήμ από τους εκεί Άραβες. Ο 
Khaled Meshaal, ηγέτης της πολιτικής πτέρυγας της Hamas από το 2004- βρίσκεται στο Κατάρ, μετά από χρόνια στη Συρία και μετά από αποτυχημένη ισραηλινή δολοφονία του,1997- δηλώνει ότι προηγείται η άρση του αποκλεισμού της Γάζας και μετά οι πολιτικές συζητήσεις.
› Οι ισραηλινές δυνάμεις κλιμακώνουν δραστικά τις επιθέσεις κατά της πρωτεύουσας της Γάζα και- ιδιαίτερα στη συνοικία 
Sheiaiya- στο βόρειο, της πόλης Deir Balah στο κεντρικό και της KhanYounis και Rafah στο νότιο τμήμα της Γάζας, με μακελειό και πτώματα στους δρόμους. Βομβαρδίστηκαν νοσοκομεία ως και δημόσια κτίρια πόλεων όπου είχαν καταφύγει μαχητές της Hamas με ασπίδα προστασίας αθώους παλαιστινίους πολίτες, χωρίς να εκκενωθούν τα κτίρια παρά τις έγκαιρες ισραηλινές προειδοποιήσεις για τα αεροπορικά κτυπήματα, όπως ισχυρίζεται το Ισραήλ. Βομβαρδίστηκε και το διεθνές σχολείο στην πόλη Beit Handoun, με 19 νεκρούς και εικοσάδες τραυματίες. Υπήρξε και ένας συλληφθείς ισραηλινός στρατιώτης , SgtOron Shaul, 21ετών, εάν ισχύουν οι πληροφορίες.
› Καταστράφηκαν υπόγειες σήραγγες και κυρίως στη βόρεια Γάζα, μέσω των οποίων επιχειρούν υπόγειο πόλεμο οι μαχητές της 
Hamas κατά νοτίων ισραηλινών πόλεων, όπως η αποτυχημένη υπόγεια ενέργεια κατά της πόλης Sderot στο νότιο Ισραήλ. Η ένταση του υπογείου πολέμου αιφνιδίασε για πρώτη φορά τους Ισραηλίτες. Βομβαρδίζεται το στρατόπεδο προσφύγων Jabaliya και είναι το δεύτερο σχολείο των Η.Ε, με εκατοντάδες αστέγους Παλαιστινίους, να έχει κτυπηθεί.
› Στο τέλος Ιουλίου- αρχές Αυγούστου 2014,παρά τη διεθνή προσπάθεια για ανακωχή, συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις στη Γάζα. Στη διπλωματία, η μία αποτυχία διαδέχεται την άλλη. Είναι εντελώς κενό γράμμα η όποια εκεχειρία συμφωνείται και οι υποσχέσεις ακόμη και για προσωρινή ανθρωπιστική ανακωχή, αθετούνται πριν ακόμη να αρχίσουν να εφαρμόζονται. Οι βομβαρδισμοί από ξηρά, αέρα και θάλασσα επαναλαμβάνονται καθημερινά με αυξανομένη συνεχώς σφοδρότητα. Καμιά πλευρά δεν έχει διάθεση για υποχώρηση. Το Ισραήλ δεν πρόκειται να υποχωρήσει εάν δεν έχει πρώτα επιτύχει την πλήρη εξάλειψη της πολεμικής μηχανής της 
Hamas και δεν έχει εξολοκλήρου καταστρέψει τις υπόγειες σήραγγες από Γάζα προς Ισραήλ, πριν από όποια κατάπαυση πυρός. Η Hamas εμμένει στη μέχρι τώρα ανυποχώρητη θέση της για μόνιμη άρση του αποκλεισμού που έχουν επιβάλλει το Ισραήλ και η Αίγυπτος από το 2007.
› Το Ισραήλ ενισχύει την επιθετική δύναμη και καλεί στα όπλα και άλλους εφέδρους. Συνεχίζει να βομβαρδίζει στρατόπεδα προσφύγων, σταθμοί παραγωγής ρεύματος, νοσοκομεία, αγορές, διεθνή σχολεία όπου πιστεύει ότι έχει συγκεντρωθεί πολεμικό υλικό της 
Hamas. Είναι φρίκη να σκοτώνονται παιδιά στον ύπνο, ενώ άλλοι υποκοριστικά να δηλώνουν ότι τώρα δεν χρειάζονται και σχολεία. Είναι φρίκη να πεθαίνουν νεογνά και υποστηριζόμενοι ασθενείς σε μονάδες εντατικής νοσηλείας από διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω βομβαρδισμών. 
› Εν τω μεταξύ, η διπλωματία δε σταματά να ζητεί τελικά μόνιμη ανακωχή. Ο ΥΠΕΞ των Η.Π.Α. Κ
erry δεν εγκαταλείπει την περιοχή χωρίς πρώτα να επιτευχθεί παύση πυρός. Ο Γ.Γ. των Η.Ε. δηλώνει ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου για τα οποία διεξάγει έρευνα από διεθνή ανεξάρτητη επιτροπή. Το επίκεντρο της διπλωματίας βρίσκεται στην Αίγυπτο, με παράλληλες προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Τουρκίας. 
Προσωρινή Κατάπαυση του Πυρός 72ωρών στη Γάζα, 1 Αυγούστου 2014
Η 72ωρών συμφωνηθείσα προσωρινή εκεχειρία παραβιάζεται λίγες μόνο ώρες μετά την εφαρμογή της. Ισραηλινοί και Παλαιστίνοι πολεμιστές συγκρούονται στις 
BeitHandounSheiaiya και Rafah. Μάλιστα, στη Rafah από πυρά ισραηλινών αρμάτων νεκροί είναι 53 Παλαιστίνιοι. Από την άλλη πλευρά, νεκροί είναι 2 -3 ισραηλινοί στρατιώτες και ένας ανθυπολοχαγός, Hadar Goldin 23ετών, συλλαμβάνεται από τη Hamas, χωρίς τούτο να διαψεύδεται ή να επιβεβαιώνεται από τη Hamas και το Ισραήλ να διαβεβαιώνει ότι έπεσε νεκρός εν δράσει. Η Hamas επιδιώκει συλλήψεις ισραηλινών στρατιωτών για παζάρεμα, όπως με την περίπτωση του άλλου ισραηλινού στρατιώτη Gilad Shalit που συλλήφθηκε τον Ιούνιο 2006 σε επιδρομή της Hamas κοντά στα σύνορα Ισραήλ- Γάζας. Αφέθηκε ελεύθερος, μετά από πέντε χρόνια, σε ανταλλαγή 1,000 Παλαιστινίων αιχμαλώτων.
Απολογισμός Συγκρούσεων στη Γάζα, 2014
Οι νεκροί των Παλαιστινίων περνούν και καθημερινά αυξάνονται τους 1.740 και οι τραυματίες τους 9.8000, μεταξύ των οποίων το πλείστον γυναίκες και παιδιά, πράγμα που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Οι νεκροί ισραηλινοί στρατιώτες είναι 66 και 3 πολίτες και μερικοί τραυματίες . Οι ρουκέτες της 
Hamas από τη Γάζα είναι πάνω από 4.000. Εξάλλου περίπου 240.000 Παλαιστίνιοι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των βομβαρδισμών. Περισσότεροι από 200.000 βρίσκονται σε καταφύγια των Η.Ε. και οι υπόλοιποι σε σπίτια φίλων ή μελών της οικογένειάς τους.

Συμπεράσματα από την τρίτη ισραηλινή χερσαία επιχείρηση, Ιούλιος 2014
Τι κερδίζει και τι χάνει κάθε πλευρά.
Εν μέσω κρίσης με νεκρούς τρείς νέους Ισραηλίτες στη Δυτική Όχθη και ένα νέο Παλαιστίνιο στην ανατολική Ιερουσαλήμ, η 
Hamas, μόλις ένα μήνα μετά τη συμμετοχή της στη νέα κυβέρνηση Abass, εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ. Επιδιώκει να δείξει ότι είναι ισχυρή μέσα στη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση , όπως η Hezbollah στην κυβέρνηση του Λιβάνου. Επιδιώκει, επίσης, να εκλαμβάνεται ως στρατιωτική δύναμη από τώρα και στο μέλλον και να αφήσει αιματηρό μήνυμα προς το Ισραήλ.
Ήταν βέβαια η αντίδραση του Ισραήλ. Το Ισραήλ επιτίθεται για τρίτη φορά μέσα σε έξι χρόνια, αποφασισμένη σταθερά να πληρώνει η 
Hamas με υψηλό τίμημα κάθε νεκρό Ισραηλίτη. Η ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα έχει ως σκοπό: να καταστρέψει τη στρατιωτική μηχανή της Hamas και να εξασφαλίσει τον ισραηλινό λαό από τις ρουκέτες της Γάζας και από τη νεοεμφανισθείσα απειλή κάτω από το έδαφος.
Το Ισραήλ τώρα έχει να αντιμετωπίσει πιο ενισχυμένους τους μαχητές της 
Hamas και όχι τους σχεδόν ερασιτέχνες των προηγουμένων συγκρούσεων. Βρίσκει τη Hamasνα χρησιμοποιεί βελτιωμένες ρουκέτες, αλλά και το σημαντικότερο να έχει μετακινήσει την επιχειρησιακή τακτική περισσότερο προς την υπόγεια απειλή. 
Η 
Hamas προσπαθεί να ισορροπεί τα ισραηλινά αεροπορικά κτυπήματα με συνοριακές υπόγειες διαβάσεις, μέσω των οποίων να κινείται προς το Ισραήλ για να κτυπά τους ισραηλινούς κατοίκους του νοτίου Ισραήλ. Έχει ξοδέψει $10δις για την κατασκευή αυτού του υπογείου δικτύου, ενώ έχει ρίξει το λαό της Γάζας σε οικονομική εξαθλίωση. Συνεχίζει βέβαια και τον αγώνα των πόλεων, αλλά με σοβαρές απώλειες αθώων πολιτών.
Το Ισραήλ έχει βελτιώσει το αντιπυραυλικό σύστημα”
Iron Dome” με κόστος πολλών δις εκατομμυρίων και με την αμερικανική βοήθεια και αποκρούει το πλείστον των ρουκετών της Hamas.Οι Η.Π.Α. , διαρκούσης της κρίσης, χορηγεί στρατιωτική βοήθεια $30 δις, όπως προβλέπεται στην περίπτωση της έκτακτης ανάγκης για το Ισραήλ. Μάλλον, όμως, το Ισραήλ αιφνιδιάστηκε από την ένταση του υπογείου πολέμου που επιχειρεί τώρα η Hamas. Γι’ αυτό, στη 2η φάση της επίθεσης, θέτει ως στόχο προτεραιότητας την καταστροφή των υπογείων σηράγγων από Γάζα προς Ισραήλ, πριν από αποδοχή όποιας ανακωχής και επιδιώκει να επεκτείνει το πλάτος της συνοριακής ζώνης ασφαλείας, τουλάχιστον σε 3χλμ.
Παράλληλα, το Ισραήλ αντιμετωπίζει και τους μαχητές της 
Hamas μέσα στις πόλεις. Οι μαχητές της Hamas, κατά ισχυρισμούς του Ισραήλ, κρύβουν πολεμικό υλικό σε δημόσιους χώρους, και για να σωθούν χρησιμοποιούν ως ασπίδα προστασίας αθώους πολίτες, αλλά και για να στρέψει τη διεθνή γνώμη εναντίον του Ισραήλ. Οι χώροι συγκέντρωσης δεν εκκενώνονται παρά τις έγκαιρες ισραηλινές προειδοποιήσεις για την προσβολή τους. Το Ισραήλ βομβαρδίζει δημόσια κτίρια, σχολεία των Η.Ε. χώρους αγορών, τον κύριο σταθμό ηλεκτρικού ρεύματος, στρατόπεδο προσφύγων και με βαρύτητα τις υπόγειες σήραγγες της Hamas, με σοβαρές απώλειες αμάχων μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά. Προκαλείται η οργή του κόσμου και η διεθνής διαμαρτυρία.
Ο αγώνας των πόλεων είναι εντονότερος και αυτό φαίνεται από τους περισσοτέρους τώρα νεκρούς ισραηλινούς στρατιώτες και από τις περισσότερες για τον αγώνα των πόλεων ισραηλινές δυνάμεις. Μάθημα έχει γίνει μέχρι τώρα για τη 
Hamas, να παζαρεύει εάν συλλάβει ισραηλίτη στρατιώτη με εκατοντάδες φυλακισμένους Παλαιστινίους.
Το Ισραήλ εισβάλλει στη Γάζα πέντε χρόνια μετά την τελευταία εισβολή το 2009 και δύο χρόνια μετά τα τελευταία ισραηλινά αεροπορικά κτυπήματα στη Γάζα το 2012.
Το Ισραήλ έχει οριστικά αποχωρήσει από την κατοχή της Γάζας το 2005 με αποτέλεσμα την εμφάνιση της 
Hamas στη Γάζα όπως και από το νότιο Λίβανο το 2000 με αποτέλεσμα να εμφανισθεί η Hezbollah στο νότιο Λίβανο, με ότι αυτό συνεπάγεται σήμερα για τη γειτονική ασφάλεια του Ισραήλ.
Πάντως, η ουσία είναι μία. Κάποτε σιγάζουν τα όπλα, αλλά, όπως φαίνεται γρήγορα ηχούν και πάλι. Δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ το αιματοκύλισμα, εάν και αυτοί που δεν αντιλαμβάνονται, δε σκεφθούν για δεύτερη φορά ότι η μόνη λύση είναι τα με ασφάλεια δύο γειτονικά κράτη.