Μέτρα €3.6δις(2% GDP) με τη μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου ποσού για το 2019-2020.

Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Τα επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με τους πιστωτές είναι μείωση για το αφορολόγητο ποσό 1%του ΑΕΠ για το 2019 και για τις συντάξεις 1% του ΑΕΠ το 2020, με συνολικό πακέτο € 3.6 δις και για τα δύο μέτρα.

Εάν, όμως, το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 έναι 2.5% και όχι 3.5%, όπως έχει συμφωνηθεί, τότε και τα δύο μέτρα ισχύουν το 2019 (αφορολόγητο και συντάξεις). Το ίδιο, δε, ποσό εξαφανίζεται από τις τσέπες χαμηλο-συνταξιούχων, χαμηλο-ισοδηματιών και αγροτών, το 2020.

Πάντως, εάν στο 2ο εξάμηνο του 2018 δεν επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος που έχει τεθεί, τότε το έλλειμμα του στόχου το 2018 προτίθεται στη μείωση του αφορολογήτου του 2019.

Με τη μείωση του αφορολογήτου ποσού, μειώνεται και το ποστό φορολόγησης.

Στο σημερινό αφορολόγητο ποσό των €8.636, το ποστό φορολόγησης είναι 22%. Με τα νέα μέτρα, σε αφορολόγητο ποσό €6.000 το ποστό φορολόγησης είναι 20%. Το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος εκτιμάται να είναι 5.600-6.000.

Το ετήσιο χάσιμο για αυτούς που έχουν εισόδημα μηνιαίως περίπου €500 , είναι γύρω στα €600. Οι συνταξιούχοι έχουν διπλό χάσιμο € 1.200 ετησίως με περικοπή των συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου.

Οι πιστωτές συμφώνησαν, εάν το 3.5% επιτευχθεί, η ελληνική κυβέρνηση να πάρει κοινωνικά μέτρα που εκτιμάται να αντιστηχούν σε €1.8 δις για το 2019-2020. Η τελική απόφαση θα παρθεί στο επόμενο Eurogroup.

 

Επί πλέον των αντισταθμιστικών μέτρων, σύμφωνα με ελληνικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, η φορολόγηση των επιχειρήσεων κατεβαίνει από 29% στο 26%, αλλά και μείωση του ΕΝΦΙΑ, συνολικής αξίας €250δις.

Ωστόσο, δεν είναι απόλυτα σαφές κατά πόσον η φορολογία των φυσικών προσώπων μειώνεται μετά τη μείωση του αφορολογήτου ποσού ή σε σχέση με το πακέτο των κοινωνικών μέτρων.

Η προσπάθεια της συνόδου του Eurogroup στη Μάλτα κυρίως αποσκοπούσε να σπάσει το τέλμα του ελληνικού προγράμματος και να ανοιγεί ο δρόμος για την ποσοτοκή χαλάρωση(QE)και τη δόση €7δις προς την Αθήνα, που έρχεται τον Ιούλιο 2017. Συμφωνήθηκαν επιπρόσθετα μέτρα για μια κρίση που διαρκεί επτά χρόνια και έως πότε. Τα μέτρα που λήφθηκαν δεν είναι ευχάριστα για τους Έλληνες πολίτες, όπως δήλωσε και ο υπουργός οικονομικών της Ελλάδας, μετά τη σύνοδο της Μάλτας.

Οι αντιπρόσωποι των πιστωτών επιστρέφουν στην Ελλάδα το δυνατό συντομότερο. Το ΔΝΤ δεν έχει μιλήσει ακόμη. Η στάση του ίσως φανεί μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας τράπεζας στις 21 Απριλίου 2017 και τη στάση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Πάντως, η μη ακόμη προσέγγιση του ΔΝΤ, Δανειστών και Κυβέρνησης για το ελληνικό χρέος κρατούν την ελληνική οικονομία σε αβεβαιότητα και δεν υπάρχει ανάπτυξη και επένδυση, μέσω των οποίων μόνο υπάρχει λύση στην ελληνική κρίση.