Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Γενικές Εκλογές χωρίς απόλυτη πλειοψηφία και με άνοδο των κομμάτων με ακροδεξιές τάσεις σε χώρες της Ευρώπης του 2017:
- Το Μάρτιο 2017, στην Ολλανδία πρώτο το λαϊκό κόμμα του Mark Rutter, o οποίος το Σεπτέμβριο 2017 σχηματίζει κυβέρνηση συνασπισμού χωρίς το με ακροδεξιές τάσεις δεύτερο κόμμα του Wilder.


- Το Μάϊο 2017, στη Γαλλία νίκη του νεαρού και χωρίς κόμμα Makron, ο οποίος κάνει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό στην Ελλάδα.
- Το Σεπτέμβριο 2017 στη Γερμανία με νίκη της Merker και με άνοδο στη βουλή για πρώτη φορά του τρίτου νεοναζιστικού κόμματος AFD. Αναμένεται πιθανότατα σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας, χωρίς το δεύτερο κόμμα των σοσιαλιστών με του οποίους συγκυβερνούσε μέχρι τώρα, αλλά με τους Φιλελεύθερους και τους Πρασίνους, κόμματα που στο παρελθόν έχουν πάρει αντίθετες προς την Ελλάδα θέσεις.
- Toν Οκτώβριο 2017, στην Αυστρία με νικητή τον Kurz του συντηρικού κόμματος και ως ο νεότερος ηγέτης στην Ευρώπη και στον Κόσμο σε ηλικία 31 ετών, αναμένεται, όμως αργεί ακόμη, να σχηματίσει κυβέρνηση ίσως με το δεύτερο με ακροδεξίες τάσεις κόμμα των ελευθέρων και όχι με το συγκυβερνών μέχρι πρότινος τρίτο κόμμα των σοσιαλιστών. Ως πριν ΥΠΈΞ ο Kurz είχε μπλοκάρει το μεταναστευτικό βαλκανικό διάδρομο προς τη Ευρώπη και σε σύσκεψη σχετικά με το θέμα των βαλκανικών χωρών δεν είχε καλέσει την Ελλάδα να συμμετάσχει.
Απαιτήσεις της Πολωνίας για γερμανικές αποζημιώσεις
Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2017, και η Πολωνία αξιώνει πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία για το Β΄ΠΠ, πράγμα που αρνείται η Γερμανία. Η Ελλάδα που έχει το ίδιο πρόβλημα δεν κρίνεται σκόπιμο να υποστηρίξει τώρα την Πολωνία, εφόσον η Ε.Ε. έχει πολιτικές αντιθέσεις με την Πολωνία και δεν πρόκειται και η Ε.Ε. να είναι θετική στο πολωνικό αίτημα.
Η Επόμενη των Συγκρούσεων στη Συρία – Ιράκ
Στις 15 Οκτωβρίου 2017, οι υπό την ηγεσία των Κούρδων και τη συμμαχία των Η.Π.Α, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις(SDF) έχουν σχεδόν καταλάβει και το υπό τον έλεγχο των IS οχυρό – την αυτοκηρυχθείσα πρωτεύουσα των IS- Raqqa στην κεντρική Συρία, από το 2013. Αναμένεται και η κατάληψη της στο νοτιό-ανατολικό και κοντά στα σύνορα με το Ιράκ Deir el Zour, όπου κατευθύνονται τώρα αμερικανικές και ρωσικές δυνάμεις και δεν αποκλείεται να έχουμε συγκρούσεις για την κυριαρχία του Deir el Zour, όπως είχε γίνει στο Βερολίνο μεταξύ ρωσικών και συμμαχικών δυνάμεων το 1945.
Στο Ιράκ έχει καταληφθεί η Μοσούλη, η Tal Afar στα Δυτικά της Μοσούλης και η πόλη Hawija που ελέγχεται από τους IS από 2014 και επιχειρείται η απομάκρυνση των IS από τη δυτική επαρχία Anbar, παράλληλα προς την επόμενη μέρα του χωρίς δέσμευση Κουρδικού ιρακινού δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία, 25 Σεπτεμβρίου 2017. Εκβιασμοί και απειλές από Τουρκία- Ιράν- Ιράκ και μάλιστα οι ιρακινές δυνάμεις καταλαμβάνουν το Kirkuk από τους Κούρδους Pegmerga, χωρίς αντίσταση. Συγκρατημένες προς το παρόν είναι οι διαθέσεις από Η.Π.Α.- Ρωσία – Ε.Ε.