Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Με ανάμεικτα συναισθήματα προσήλθαν οι δύο επικεφαλής της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής στη Βάρνα, στις 26 Μαρτίου 2018. Kάθησαν στο ίδιο τραπέζι με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν, όπου δόθηκαν αυστηρά μηνύματα Γιουνκέρ - Τουσκ σε Ερντογάν για Αιγαίο, ΑΟΖ και Ελληνες στρατιωτικούς. Δόθηκε εικόνα περισσότερο απομάκρυνσης, παρά σύγκλισης.

Δηλώσεις Τουσκ, προέδρου ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Οι καλές διμερείς σχέσεις αποτελούν πολύ σημαντική δέσμευση για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, διατυπώσαμε όμως την ανησυχία μας για τις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, όπως επίσης και για την κράτηση πολιτών της Ε.Ε. από την Άγκυρα.

Υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. στέκεται αλληλέγγυα της Δημοκρατίας της Κύπρου για το δικαίωμά της να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους στη δική της ΑΟΖ.

Εξέφρασε την ανυσχία της Ε.Ε. για τις ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία και ειδικά στο Αφρίν και για την κλιμάκωση της έντασης και τον εκτοπισμό πληθυσμού. Πρέπει με ευθύνη της Τουρκίας να προστατευθεί ο πληθυσμός και να παρέχεται ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν έλαβαν καμία σαφή απάντηση από τον Ερντογάν για τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την Ελλάδα και την ΚύπροΔεν καταλήξαμε σε κανένα συμβιβασμό σήμερα. Εξακολουθώ να ελπίζω ότι αυτό θα καταστεί δυνατό στο μέλλον. Μόνο η πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα βελτιώνει τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, περιλαμβανομένης της διαδικασίας ένταξης.

 

Δηλώσεις Γιουνκέρ, επικεφαλής της Κομισιόν

Για τους Ελλήνες στρατιωτικούς και για τις συλλήψεις δημοσιογράφων πρέπει η τουρκική πλευρά να επιλύσει το ζήτημα. Ειναι επιθυμητό να γίνει αυτό πριν το ορθόδοξο Πάσχα.

Για να προχωρήσει η Τουρκία στην ενταξιακή της πορεία είναι ουσιαστικό να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Κύπρο και την Ελλάδα. Είμαι αντίθετος με αυτούς που υποστηρίζουν -επιφανειακά μερικές φορές ή και δημαγωγικά- ότι πρέπει να διακόψουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ότι είναι υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων.


Δηλώσεις Ερντογάν, προέδρου της Τουρκίας

Για το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ,  οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.

Αναμένει από τις Βρυξέλλες στήριξη και όχι επικρίσεις, στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας.

Για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είναι μεγάλο λάθος να μείνει η χώρα εκτός της διεύρυνσης. Η χώρα είναι υποψήφια για ένταξη από το 1963 και ζήτησε επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Ε.Ε.

Για το μεταναστευτικό, στην Τουρκία είναι 3 εκατ. πρόσφυγες, με τάση να φτάσουν τα 4 εκατ.  Από το πρώτο πακέτο των €3 δις, στην Τουρκία έχουν φτάσει μόνο τα 1,8 δις και πρέπει να επισπευθούν οι διαδικασίες για τα επιπλέον €3 δις που ενέκρινε η ΕΕ.

 Η Τουρκία χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη από τη ΕΕ για τους πρόσφυγες, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και να γίνει ευκολότερο το έργο των τουρκικών αρχών.

Για την κατάργηση του καθεστώτος θεώρησης βίζας για τους τούρκους πολίτες, η τουρκική πλευρά έχει κάνει το καθήκον της και δεν πρέπει να εκκρεμεί αυτό το ζήτημα.

Για την τελωνειακή ένωση, είναι τεχνικό ζήτημα, και έπρεπε να είχει ικανοποιηθεί από την Ε.Ε.

Για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η Τουρκία είναι στόχος πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το DAESH και το PKK. Η Τουρκία δίνει μάχη εντός και εκτός συνόρων κατά της τρομοκρατίας και δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο αβάσιμης κριτικής.