Το ιπποδρόμιο «Ανθυπασπιστή Οικονόμου Κωνσταντίνου» πριν την έναρξη των αγώνων.

Οι Πρώτοι, Μεταπολεμικά, Αγώνες της Σχολής Ιππικού

Γράφει ο Αντιστράτηγος ε.α. Κυριάκος Δημήτριος

Το νέο Όπλο «Ιππικό – Τεθωρακισμένα» συγκροτήθηκε με Βασιλικό Διάταγμα στις 6 Ιουνίου 1946. Στο πλαίσιο αυτό άρχισαν να συγκροτούνται, εξ’ αρχής, τόσο μονάδες τεθωρακισμένων όσο και μονάδες ιππικού. Στο πλαίσιο αυτό συγκροτήθηκε στη Λάρισα, στις εγκαταστάσεις της «Σχολή Εφαρμογής Ιππικού» που προϋπήρχαν του πολέμου, η νέα Σχολή Ιππικού.

Έτσι το Μάιο του 1948, οργανώθηκαν, με την ευκαιρία της λήξης της πρώτης εκπαιδευτικής περιόδου των Εφέδρων Δοκίμων Αξιωματικών, των Υπαξιωματικών και των Οπλιτών του Ιππικού, ιππικοί αγώνες. Σύμφωνα με την προσφώνηση του τότε Διευθυντού του Όπλου Ταξίαρχου Κόκκινου Φιλοποίμενα οι πρώτοι αγώνες της Σχολής μετά τον πόλεμο, συμβόλιζαν «το ξαναζωντάνεμα του παλαιού Ιππικού και της παλαιάς Σχολής Ιππικού που εξόρμησαν την 28η Οκτωβρίου 1940 από την ιστορική πόλη της Λαρίσσης για να συναντήσουν τον εισβολέα στη Σαμαρίνα να τον σταματήσουν, να τον ανατρέψουν και τον καταδιώξουν εκείθεν των Ελληνικών συνόρων». Με τους τότε αγώνες η Σχολή Ιππικού επιδίωκε «να σφυρηλατήσει και να αναπτύξει το Παλαιόν Ιππικόν Πνεύμα, τουτέστιν το επιθετικόν πνεύμα συνοδευόμενον υπό του ριψοκίνδυνου, του αιφνιδιαστικού, του παράτολμου και του αποφασιστικού».

16 Μαϊ 1948, η εξέδρα επισήμων. Διακρίνεται όρθιος ο Ταξίαρχος Κόκκινος Φιλοποίμην.

Οι συγκεκριμένοι αγώνες έλαβαν χώρα το απόγευμα της Κυριακής 16 Μάιου 1948 και έτυχαν μεγάλης δημοσιότητας. Στους αγώνες παρέστησαν ο μητροπολίτης Δωρόθεος, ο διοικητής του Β’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Καλογερόπουλος, ο νομάρχης, βουλευτές της περιοχής, Βρετανοί και Αμερικανοί αξιωματικοί. Διεξήχθησαν τα εξής επτά αγωνίσματα: αρπαγή θυσσάνου, βολή πιστολίου κατά την υπερπήδηση εμποδίων εναντίον μπαλονιών ανηρτημένων επί ειδικών ικριωμάτων, υπερπήδηση εμποδίων από υπαξιωματικούς, υπερπήδηση εμποδίων από αξιωματικούς, υπερπήδηση εμποδίων κατά ζεύγη, υπερπήδηση εμποδίων ύψους και υπερπήδηση εξωτερικών φυσικών εμποδίων από αξιωματικούς.

Ο πρώτος διοικητής της Σχολής Ιππικού ήταν ο Αντισυνταγματάρχης Φαληρέας Ευάγγελος, βετεράνος του Ελληνο - Ιταλικού πολέμου στον οποίο έλαβε μέρος ως διοικητής της ΙΧ Ομάδας Αναγνωρίσεως.

Στη Λάρισα συγκροτήθηκε επιστρατευτικά, με την έναρξη του πολέμου του 1940, η Β Ομάδα Αναγνωρίσεως από το μόνιμο προσωπικό και το υλικό της Σχολής Εφαρμογής Ιππικού με διοικητή τον τότε Αντισυνταγματάρχη Κόκκινο Φιλοποίμενα.

Προπολεμικά, η Λάρισα υπήρξε έδρα μεγάλων μονάδων Ιππικού. Μέχρι το 1937, εκεί στάθμευαν η 1η Ταξιαρχία Ιππικού, το 1ο και το 3ο Συντάγματα Ιππικού. Στις συνέχεια η Ταξιαρχία διαλύθηκε και τα Συντάγματα μεταστάθμευσαν στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες αντίστοιχα. Με την αναχώρηση των Συνταγμάτων, στις εγκαταστάσεις τους μεταστάθμευσαν η Σχολή Εφαρμογής Ιππικού και η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του Όπλου που είχαν ιδρυθεί στην Αθήνα το 1935. Το 1937 η δεύτερη συγχωνεύτηκε με την πρώτη. Η Σχολή Ιππικού έπαυσε να λειτουργεί το 1953.

Σήμερα στο παλιό στρατόπεδο του Ιππικού ονομάζεται «Στρατόπεδο Στρατηγού Πλαστήρα» και σ’ αυτό εδρεύει το στρατηγείο της 1η Στρατιάς αλλά και άλλες μονάδες. Από πλευράς Ιππικού σώζεται το λαμπρό μνημείο πεσόντων των Βαλκανικών πολέμων και τις Μικρασιατικής εκστρατείας των 1ου και 3ου Συνταγμάτων Ιππικού που κατασκευάστηκε με μέριμνα της 1ης Ταξιαρχίας, το 1933. Στο μνημείο ανεγράφησαν μεταγενέστερα και τα ονόματα των νεκρών της Σχολής Εφαρμογής Ιππικού που έπεσαν, κατά τις επιχειρήσεις των ετών 1947-1948.

Το ιπποδρόμιο «Ανθυπασπιστή Οικονόμου Κωνσταντίνου» βρισκόταν εντός των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και ονομάστηκε έτσι προς τιμή του ηρωικού Ανθυπασπιστή που είχε σκοτωθεί μόλις πριν λίγους μήνες, στις 20 Ιανουαρίου 1948, ως Ουλαμαγός του Β’ Έφιππου Αποσπάσματος, της Σχολής, σε επιχειρήσεις έξω από τους Σοφάδες Καρδίτσας.

Ο έφεδρος Δεκανέας Γκρίζος Αντώνιος

Ο έφεδρος Δεκανέας Σκορδάς Γεώργιος

Ο έφεδρος Λοχίας Μελέτης Χαράλαμπος

Ο Υπίλαρχος Σουλίδης Σταύρος

Ο έφεδρος Λοχίας Μιχαλιάνος Βύρων

Ο Ανθυπασπιστής Χατζηκρανιώτης Δημήτριος