''Θα σας πρότεινα να κατασκευάσουμε ένα Μνημείο, για να τιμήσουμε και να θυμόμαστε τους Αξιωματικούς και Οπλίτες της Μεραρχίας Ιππικού, που θυσιάστηκαν στην Ήπειρο κατά το Έπος του 40'', ακούστηκε από τα χείλη ηρωικού αξιωματικού μέλους μας, μια μέρα του έτους 2005.

 

Επικράτησε στιγμιαία σιγή, την οποία διαδέχθηκε η έκπληξη για την μεγάλη πρόκληση και έντονος προβληματισμός για το μεγάλο ιστορικό βάρος.

''Θα τα καταφέρουμε ;'' ναι ''θα τα καταφέρουμε'' ψέλλισαν αμέσως με απορία αλλά και απόλυτη σιγουριά όλοι μαζί οι παρευρισκόμενοι, του ΔΣ του Συνδέσμου.

Μία σειρά από κρίσιμα ερωτήματα που ζητούσαν απαντήσεις άρχισαν να γεννιώνται όπως, με τι χρήματα, που θα βρεθούν, ποιο το κόστος, σε πόσο χρόνο ποιος θα τα φιλοτεχνήσει και θα το κατασκευάσει, που θα τοποθετηθεί καθώς και άλλα πολλά μικρότερης σημασίας και βαρύτητας. Αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αρκετά και τόσο ανυπέρβλητα , ώστε να μας αποτρέψουν να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτού του οράματος.

Η εμπνευσμένη ιδέα είχε εκτοξευθεί και έπρεπε να συναντήσει το στόχο της.

Χωρίς καθυστέρηση το ΔΣ του Συνδέσμου, στις αρχές του 2006 αποφάσισε να προχωρήσει στην υλοποίηση. Η κοινοποίηση στα μέλη μας βρήκε άμεση ανταπόκριση, ενθάρρυνση και στήριξη, σ 'αυτή τη γιγαντιαία προσπάθεια, που μόλις είχε ξεκινήσει.

Όλα τα μέλη του ΔΣ αποδύθηκαν σε μία συντονισμένη, μεθοδική, εντατική και συνεχή προσπάθεια, για να απαντήσουν και να υλοποιήσουν τα ερωτήματα που τέθηκαν παραπάνω. Ένα μικρό χρηματικό απόθεμα του Συνδέσμου, αποτέλεσε τη μαγιά.

Δρομολογήθηκαν παράλληλες δράσεις όπως, συνεννοήσεις με τη Δημοτική αρχή του Μετσόβου και την Περιφέρεια Ηπείρου, για την εξασφάλιση του χώρου τοποθέτησης του Μνημείου, την αναζήτηση του καλλιτέχνη που θα φιλοτεχνήσει το έργο, τη μορφή που θα έχει, το κόστος και φυσικά τη συγκέντρωση του απαιτούμενου χρηματικού ποσού, για την ολοκλήρωση του έργου.

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις, ανταλλαγές απόψεων, προτάσεων και ιδεών, διαδοχικές επισκέψεις στο Μέτσοβο και τη διάθεσή μας να εναλλάσσεται μεταξύ αισιοδοξίας και απογοήτευσης, άρχισαν να επιλύονται ένα προς ένα όλα τα θέματα και τα προβλήματα που προέκυπταν.

Άκρως συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των μελών και φίλων του Συνδέσμου μας, αλλά και άλλων φορέων όπως του ΓΕΣ, του Δήμου Μετσόβου, της Περιφέρειας Ηπείρου, με τις οικονομικές προσφορές από το υστέρημά τους, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά και με την παραχώρηση κατάλληλου χώρου για την τοποθέτηση του Μνημείου καθώς και την διάθεση μέσων, υλικών και προσωπικού.

Έτσι βήμα-βήμα το έργο άρχισε να παίρνει μορφή. Έγινε το σχέδιο της παράστασης του Μνημείου, η μακέτα, το πρόπλασμα και τέλος η χύτευση του ορειχάλκινου Μνημείου. Παράλληλα παραχωρήθηκε ο χώρος, που βρίσκεται σε κομβικό σημείο και σε περίοπτη και εύκολα επισκέψιμη θέση στην είσοδο του Μετσόβου, ο οποίος διαμορφώθηκε κατάλληλα και έφτασε η ημέρα της τοποθέτησης του Μνημείου στη θέση του, στο τέλος του μηνός Αυγούστου του 2012.

Όλοι οι συντελεστές, το ΔΣ, η Γλύπτρια, ο Δήμος Μετσόβου, VIII ΜΠ, εργάστηκαν και συνεργάστηκαν αρμονικά μέσα σ 'ένα πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και συναντίληψης, με οδηγό την επίτευξη αυτού του ιστορικού χρέους. Κανείς μας δεν πίστευε ότι μέσα σ 'ένα τόσο πολύ μικρό χρονικό διάστημα και κάτω από τις τρέχουσες δύσκολες συνθήκες, ένα τόσο μεγάλο έργο θα έφθανε στην ολοκλήρωσή του. Και όμως έγινε πραγματικότητα. Στις 30 Οκτωβρίου 2012, έγιναν τα αποκαλυπτήρια στο Μέτσοβο, με λαμπρότητα αλλά και με τις τιμές και το σεβασμό που αρμόζουν στους πεσόντες ήρωες, με ευρύτατη συμμετοχή των μελών και φίλων του Συνδέσμου, των Στρατιωτικών, των Πολιτικών αρχών και πολιτών του Μετσόβου. Ένα αίσθημα υπερηφάνειας αλλά και ικανοποίησης και ανακούφισης πλημμύρισε όλους μας.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και αμέτρητα ευχαριστώ σ 'όλους όσοι εργάστηκαν και συνέβαλλαν στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Αποτελούσε ιστορική ευθύνη και υποχρέωση, η κατασκευή αυτού του Μνημείου. Με τα αποκαλυπτήρια του παραδόθηκε στο κοινό, για να διατηρεί άσβεστη την ιστορική μας μνήμη εις το διηνεκές.

Οφείλαμε Τιμή και Δόξα στους ηρωικά πεσόντες Αξιωματικούς και οπλίτες της Μεραρχίας Ιππικού στην Ήπειρο, κατά το ''Έπος του 40''. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ανταποκριθήκαμε στο ιστορικό μας χρέος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο