Συντάκτης: Δρ Δ.Σμοκοβίτης

H 21η Νοεμβρίου , εορτή των Εισοδίων της Παναγίας,  έχει καθιερωθεί ως επίσημη ημέρα εορτασμού των Ενόπλων Δυνάμεων για την απόδοση της οφειλόμενης τιμής στην αποστολή και τη προσφορά τους στο έθνος. 

Στην πολυτάραχη ιστορία του Ελληνισμού, τo λαϊκό αίσθημα έχει συνδέσει το έθνος και την ελευθερία με τη θρησκεία, αναδεικνύοντας έτσι τη διαχρονική σύζευξη των δύο αυτών πόλων, της Πατρίδας και της Ορθοδοξίας.

Η εορταστική αυτή εκδήλωση, αποβλέπει στην επισήμανση των αρετών της Ελληνικής Φυλής και κυρίως στην Πολεμική Αρετή των Ελλήνων, πιστεύοντας ότι η υπεράσπιση βωμών και εστιών από ξένη επιβουλή ήταν, είναι και πρέπει να είναι καθήκον κάθε Έλληνα. Τούτο θεωρείται ως η υπέρτατηαρετή.

Για τους Έλληνες ανέκαθεν,  πρώτιστη και υπέρτατη αρετή εθεωρείτο η ελευθερία, ήτοι η σταθερή θέληση και η ακλόνηση απόφαση για την υπεράσπιση της γης και του πολιτισμού μας έμπρακτα. Η Γεωστρατηγηκη θεση του χώρου που ανέκαθεν κατοικούμε απαιτεί την εφαρμογή της αρετής αυτής με έργα και θυσία, δηλαδή με την προσφορά του αίματος  όταν υπάρχει ανάγκη.
Ανατρέχοντας ιστορικά στην έννοια της θυσίας υπέρ της Πατρίδας, προστρέχουμε στην επίκληση και διδασκαλία των μεγάλων μας προγόνων του Ομήρου, του Αισχύλου, του Σωκράτη, του Πλάτωνα:  «Εις οιωνός άριστος αμύνεσται περί πάτρης».

Στο Βυζάντιο, ως προσωποποίηση όλων των αρετών, η  «Κεχαριτωμένη» - η «Θεομήτωρ» – η «Μεγαλόχαρη», η Παναγία μας, τώρα ως υπέρμαχος Στρατηγός, καθοδηγεί τα Ελληνικά Όπλα και υπερασπίζεται τη Βασιλεύουσα.

Και στις μέρες μας, ο Ελληνικός Λαός υπήρξε και εξακολουθεί να είναι στο πλευρό των στρατευμένων παιδιών του, υπέρ των Ενόπλων Ελληνικών Δυνάμεων. Οι Μόνιμοι Αξιωματικοί  αποτελώντας  το άνθος του Ελληνικού Λαού μαζί με τους Εφέδρους  και τα Στρατευμένα Νιάτα, θεωρούνται η ασπίδα και το δόρυ  του Ελληνικού΄Εθνους.

Αναγνωρίζεται ότι οι ΄Ενοπλες Δυνάμεις, ως αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, έχουν θέσει ως αποστολή και διαρκή επιδίωξή τους τη δημιουργία περιβάλλοντος ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης επωφελεία της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνισμού γενικότερα.

 

Συγκεκριμένα, οι ΄Ενοπλες Δυνάμεις συνεισφέρουν σε τομείς, όπως:

  • Η οικονομία, η ασφάλεια και σταθερότητα, με τη διατήρηση υψηλής επιχειρησιακής ικανότητας και αποτρεπτικής ισχύος.

  • Η κοινωνική συνοχή, με την κοινωνική προσφορά και  προστασία του περιβάλλοντος.

  • Η προαγωγή της ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή και σε άλλες περιοχές του πλανήτη με  Ειρηνευτικές Αποστολές.

  • Εκτός του κύριου επιχειρησιακού έργου τους, προσφορά  κοινωνικού έργου, στήριξη προγραμμάτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνδρομή σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και εκτάκτων αναγκών.

  • Υγειονομικές υπηρεσίες (περίθαλψη, μετακομιδή ασθενών, αιμοδοσία κλπ), εκπαιδευτικές, μορφωτικές, εκπολιτιστικές, και άλλες υπηρεσίες) σε πολίτες απομακρυσμένων ακριτικών περιοχών της χώρας, όπου στρατιωτικά τμήματα μαζί με  τμήματα Σωμάτων Ασφαλείας αποτελούν σχεδόν την μόνη κρατική εκπροσώπηση και συνεργάζονται με την τοπική οινωνία.

  • Σημαντική επίσης είναι η συνδρομή του στρατεύματος στους πληττόμενους από θεομηνίες και συμφορές κατοίκους σε όλη την Ελλάδα. Οι υπηρεσίες αυτές είναι τόσο γνωστές στον ελληνικό λαό ώστε αποτελούν γενική πεποίθηση και προσδοκία – όπου οι κρατικές υπηρεσίες αποδεικνύονται αδύναμες να φέρουν αποτέλεσμα.

  • Σημαντική είναι και η αγωγή   που παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στα μόνιμα Στελέχη τους αλλά και σε όλα τα ελληνόπουλα που έχουν ενταχθεί σ’ αυτές για την εκπλήρωση της στρατιωτικής τους θητείας. Όπως είναι γενικά αποδεκτό, ο Στρατός πέρα από οτιδήποτε άλλο είναι ένα μεγάλο σχολείο μεγάλων παιδιών, που θεωρητικά και στην πράξη διδάσκει αρχές και κανόνες, ενσταλάζοντας αναλλοίωτες αξίες ζωής όπως η φιλοπατρία, η πειθαρχία, η υψηλοφροσύνη, η αφοσίωση στο καθήκον, η υπηρέτηση ιδανικών, η συναδελφικότητα, ο αλτρουισμός και άλλες που δυστυχώς  βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία στη σύγρονη κοινωνία.

Αναγνωρίζεται ότι οι Ελληνικές΄Ενοπλες Δυνάμεις εμπλουτίζουν την κοινωνία  με άτομα που εμφορούνται από υγιείς αρχές και αξίες,  αποτελούν δε κομμάτι αναπόσπαστο της κοινωνίας ενώ τα Στελέχη τους, εθισμένα στον πειθαρχημένο, αξιοπρεπή τρόπο συμπεριφοράς και ζωής, αποτελούν υποδείγματα προς μίμηση για άλλους πολίτες.

Η προσφορά των παραπάνω ανεκτίμητων αγαθών που προσφέρουν οι ΄Ενοπλες Δυνάμεις, παραδοιακά, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία τεκμαίρεται και από δημοσκοπήσεις, οι οποίες κατατάσσουν τις ΄Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας σε κορυφαίες θέσεις εμπιστοσύνης, εκτιμώντας το δύσκολο εθνικό και κοινωνικό έργο που αυτές έχουν επωμισθεί.

Σε μία περίοδο που η χώρα δίνει έναν πολυεπίπεδο και διαρκή αγώνα στα εθνικά και διεθνή ζητήματα, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με το όραμα και τη διορατικότητα των στελεχών τους, με την αγόγγυστη προσπάθεια των στρατευμένων νέων μας και τη συμπαράσταση όλου του ελληνισμού, βρίσκονται ανάμεσα στους κυριότερους συντελεστές για την πραγμάτωση των τεθέντων στόχων και επιδιώξεων της Ελλάδας.

 

Σπουδαία επίσης  είναι και η συμβολή του στρατού σε άλλους κλάδους του επιστητού! Επιστήμονες θετικών και θεωρητικών επιστημών μέσα από τα σώματα του στρατού προσφέρουν ανελλιπώς τις υπηρεσίες τους!

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, όσο δύσκολες και αν είναι οι σημερινές καταστάσεις που η Ελλάδα και οι ΄Ελληνες αντιμετωπίζουν, όσοι ισχυροί και αν μοιάζουν ή είναι οι εχθροί που απειλούν, δεν καταβάλει τον λαό ο φόβος, δεδομένου ότι υπάρχει πάντα η πεποίθηση ότι αυθορμητα μέσα από την Ελληνική ψυχή θα ξεπηδήσουν εκείνες οι αρετές που θα καθοδηγήσουν τους Έλληνες στην τελική νίκη. 

 

Η σημερινή επέτειος ας θεωρηθεί ημέρα δέσμευσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για νέες προσπάθειες, προσανατολισμένες στο τρίπτυχο «διαρκής εκπαίδευση, υψηλό φρόνημα, πειθαρχία». ΄Ετσι μπορούν να διασφαλίσθούν η εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, η αντιμετώπιση των  σύγχρονων προκλήσεων, αλλά και η εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεις που απορρέουν από  συμβάσεις και αποφάσεις διεθνών οργανισμών. 

Η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων για την αποτελεσματική τους λειτουργία πρέπει να αποτελεί μέγιστη επιδίωξη, ώστε να διασφαλίζεται το μείζον αγαθό, η εθνική ασφάλεια της χώρας, που στην μακραίωνη ιστορία μας δεν ήταν ποτέ κάτι αυτονόητο. Είναι επείγον να εξορθολογίζονται οι σχετικές δαπάνες και να επαυξάνεται κατά το δυνατόν η αποδοτικότητά τους. Ασφαλώς η συγκυρία της πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης υπονομεύει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και οφείλεται σύνεση, υπευθυνότητα και λογική στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισής της.  Πάντα όμως, με τα κριτήρια: να μην επιτραπεί να  εξελιχθεί η οικονομική κρίση σε κρίση εθνικής ασφαλείας, να μην επηρεαστεί η αποτρεπτική ικανότητα και ισχύς της χώρας, να μη θιγεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Είναι σαφές ότι χωρίς την κατοχύρωση της εθνικής ασφάλειας, κανένας τομέας της οικονομίας δεν μπορεί να αποδώσει και όλες οι προσπάθειες για ανάπτυξη και κοινωνική ανασυγκρότηση θα πέσουν στο κενό. Ο οιοσδήποτε εθνικός σχεδιασμός, για να επιτύχει, απαιτεί ενότητα και αισιοδοξία, σύμπνοια και αγωνιστικότητα, ισχυρή βούληση και αποφασιστικότητα.

 

Ο ισχυρός δεσμός των Ενόπλων Δυνάμεων με την κοινωνία των πολιτών αποτελεί  τη δυναμική έκφραση αυτής της πίστης και προσφοράς σας. Ας
αντλήσουμε πρότυπα, παραδείγματα, εμπειρία και δύναμη από αυτά που έλαβαν χώρα στο ένδοξο παρελθόν της χώρας μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε έναν ιδιόμορφο οικονομικό πόλεμο, μια αναμέτρηση με τις διεθνείς αγορές.   

Με σεβασμό κλίνουμε την κεφαλή και τιμούμε τους πολυάριθμους μαχητές των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι θυσιάστηκαν στον αγώνα για την προστασία της ακεραιότητας της Ελλάδας. Η ιστορική μνήμη των αγώνων και της προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί ένα πολύτιμο στήριγμα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις.

 

Υπό τη σκέπη της Παναγίας, οι Ελληνικές΄Ενοπλες Δυνάμεις έγραψαν ένδοξες σελίδες ηρωισμού και δόξας, υπερασπιζόμενες  τα ιιερά και όσια της Πατρίδας. Στο αγώνα τους αυτό τις συνοδεύουν οι προσευχές μας «υπέρ του κατά ξηράν, θάλασσαν και αέρα φιλοχρίστου ημών στρατού», σύμφωνα και με τη δέηση που αναπέμπει αδιαλείπτως η Εκκλησία μας στη διάρκεια της θείας λειτουργίας. Στον αγώνα τους αυτό τις συνοδεύει η ολόψυχη συμπαράστασή μας, η  ολόθερμη αγάπη μας. Για τα όσα αγόγγυστα μας προσφέρουν, παρέχοντάς μας συνθήκες ασφάλειας και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια Ελλάδα προόδου,  ευημερίας, και προκοπής.

 

Αποτείνουμε έναν ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης σε αυτούς χάρη στους οποίους μπορούμε σήμερα να είμαστε ελεύθεροι.