Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.


Η πρωθυπουργός της Βρετανίας
May μετά τη συντριπτική ήττα, στις 15 Ιανουαρίου 2019, με διαφορά 230 ψήφους στη βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία που έχει συνάψει με την Ε.Ε. για το Brexit, προσπαθεί να προσεγγίσει και να επηρεάσει περισσότερο τους βουλευτές για την ορθότητα, όπως ισχυρίζεται, της συμφωνίας.

Η May προσεγγίζει βελτιώσεις, και μεταξύ των άλλων, τα δικαιώματα των εργατών και με συμμετοχή στην υγεία και την εκπαίδευση, την παραμονή του ευρωπαΐου πολίτη στη Βρετανία χωρίς κόστος, τα σύνορα της βόρειας Ιρλανδίας, την επέκταση του Brexit- άρθρο 50 της Συνθήκης της Ε.Ε. για απόσυρση μέλους. Αμύνθηκε της θέσης της για μη δεύτερο δημοψήφισμα και για εκλογές. Υποσχέθηκε πιεστική πολιτική προς την Ε.Ε. για καλύτερο μέλλον της Βρετανίας μετά το Brexit. Αν και άλλοι δεν βλέπουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από πρίν. Ειδικότερα, μερικά εξ αυτών, αναφέρονται παρακάτω.  


Κατάργηση του κόστους παραμονής του ευρωπαΐου πολίτη στη Βρετανία

Οι ευρωπαΐοι πολίτες τριών εκατομμυρίων που ζούν και διαμένουν τώρα στη Βρετανία έχει αυτόματα το δικαίωμα να παραμείνει εκεί και μετά το Brexit. Αυτοί που μετά το Brexit ζητούν μόνιμη διαμονή στη Βρετανία προβλέπεται να υποβάλουν ηλεκρονική αίτηση για κυβερνητική απόφαση με πληρωμή £65 ανά ενήλικα.
Το λεγόμενο ‘’Packstop’’ για τη βόρεια Ιρλανδία
Η κυβέρνηση συνεργάζεται με το βόρειο-ιρλανδικό κόμμα
DUR( Democratic Unionist Part)- των 10 βουλευτών στη βουλή των κοινοτήτων- για εξεύρεση λύσης για το συνοριακό εμπόριο, το τελωνείο και τη διακίνηση των πολιτών στα σύνορα βόρειας Ιρλανδίας- Ιρλανδίας. Εάν δεν βρεθεί λύση τότε παραμένει το παλαιό καθεστώς με τα σκληρά σύνορα του‘’Packstop’’. Δηλαδή, έλεγχος των πολιτών και των αγαθών που κινούνται μεταξύ των δύο, όπως σήμερα.

Τα Σενάρια Έκβασης της Διαπραγμάτευσης
Brexit May- Ε.Ε.,24 Ιανουαρίου 2019
Στις
29 Ιανουαρίου 2019 διεξάγεται ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων για την εγκυρότητα των προτεινομένων τροποποιήσεων της May στη συμφωνία, με σενάρια προοπτικών :
-
Να μην ψηφισθεί η διαπραγμάτευση της May, οπότε προκύπτει είτε δεύτερο δημοψήφισμα με αμφισβήτηση εάν τιμά την ήδη απόφαση του λαού στο πρώτο όμοιο και εάν διαβρώνει την κοινωνική συνοχή, είτε εκλογές που εκλαμβάνονται ότι διχάζουν το λαό και στις οποίες εκλογές, όπως έχει δηλώσει, δε θα είναι υποψήφια η May ως πρωθυπουργός
-
Brexit χωρίς διαπραγμάτευση που κρίνεται το χειρότερο και μη επιδιωκόμενο, με την Βρετανία να έχει να πληρώσει €39δις στην Ε.Ε. για το διαζύγιο.

- Να ψηφισθεί η διαπραγμάτευση της May και προχωρεί το Brexit σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα.

Επιπλέον, για εξοικονόμηση χρόνου, ίσως απαιτηθεί πρόβλεψη μέχρι 26 Φεβρουαρίου 2019 αποχώρησης της Βρετανίας από Ε.Ε. μέχρι Ιούλιο 2019-αντί 29Μαρτίου 2019- εφόσον παρεμβάλλονται το Μάιο 2019 οι ευρωεκλογές και πρέπει να γίνει ανακατανομή στις άλλες χώρες της Ε.Ε. των μέχρι τώρα βρετανικών ευρωπαϊκών θέσεων.