Επιμέλεια – Παρουσίαση Εφ. Λοχίας Ιωάννης Τερνιώτης

Στην διάρκεια των επισκέψεων των μελών του ΔΣ του ΣΑΑΙΤΘ, στη περιοχή της Κόνιτσας, μας παραδόθηκαν, από κάτοικό της, τα υπολείμματα ενός πολυβόλου μικρού διαμετρήματος, το οποίο είχε βρεθεί σε ορεινή περιοχή του χωριού Κεράσοβο (σήμερα Αγία Παρασκευή).

Κατόπιν μελέτης και έρευνας του επίτιμου μέλους του Συνδέσμου μας, Εφ. Λοχία (ΤΘ) Ιωάννη Τερνιώτη, το εύρημα ταυτοποιήθηκε ως «πολυβόλο Browning Mk II, διαμετρήματος 0,303’’, βρετανικής κατασκευής, αεροπορικού τύπου». Οι ζημιές στο κορμό του πολυβόλου και η στέβλωση (παραμόρφωση) της κάννης του, παρέπεμπαν σαφώς στο ότι ανήκε σε πολεμικό αεροσκάφος, το οποίο είχε προφανώς συντριβεί στο έδαφος στην ορεινή αυτή περιοχή…

Ο συγκεκριμένος τύπος πολυβόλων χρησιμοποιήθηκε μόνο από τα βρετανικής κατασκευής αεροσκάφη. Συνεπώς, η έρευνα στις απώλειες και πτώσεις αεροσκαφών, κατά την διάρκεια του Β’ ΠΠ και των επιχειρήσεων του Εμφυλίου Πολέμου. των ετών 1947 – 49, μας οδήγησε στην ιστορικά καταγεγραμμένη συντριβή, στη συγκεκριμένη περιοχή, ενός μαχητικού αεροσκάφους τύπου Supermarine Spitfire της τότε ΕΒΑ (Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας). Το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από εχθρικά πυρά την 3ηνΑπριλίου του 1949, κατά την διάρκεια πολεμικής αποστολής, με χειριστή τον Υποσμηναγό Λυμπερόπουλο Γεώργιο και είχε ως αποτέλεσμα τον ηρωϊκό θάνατό του.

Η Αεροπορία μας χρησιμοποίησε διαφόρους τύπους αεροσκαφών Spitfire από το 1943 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1950. Τον οπλισμό των αεροσκαφών αποτελούσαν 4 πολυβόλα Browning 0,303’’, καθώς 2 πυροβόλα των 20 χιλ., όλα τοποθετημένα στο εσωτερικό των πτερύγων, σε ειδικές υποδοχές.

Μετά από κατάλληλη συντήρηση και την κατασκευή προθήκης, ο Πρόεδρος του ΣΑΑΙΤΘ και το μέλος Ιωάν. Τερνιώτης, παρέδωσαν το όπλο – κειμήλιο, στον Διοικητή του Μουσείου Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχο Ιωάννη Θεοδοσουλάκη, στην Αεροπορική Βάση Τατοϊου, στις 10 Οκτωβρίου 2024. Το ιστορικό κειμήλιο, αποτελεί συμβολική προσφορά του Συνδέσμου μας στην προσπάθεια που κάνει το Μουσείο για τον εμπλουτισμό του με νέα εκθέματα.

Υπόψη ότι το σημαντικότερο έκθεμα του Μουσείου, αποτελεί το αναπαλαιωμένο και πλόιμο ιστορικό αεροσκάφος, τύπου Spitfire, που όλοι μας καμαρώνουμε στις αεροπορικές επιδείξεις κατά τις Εθνικές Επετείους και όχι μόνο.

Το αναπαλαιωμένο και πλόιμο αεροσκάφος Spitfire. Οι κόκκινες ταινίες στο χείλος προσβολής των πτερύγων του, καλύπτουν τις οπές για τις κάννες πολυβόλων 0,303’’΄.
Το πολυβόλο- κειμήλιο στην βάση της προθήκης του, πριν την τοποθέτηση του προστατευτικού καλύμματος plexiglass.
Από την προσφορά της προθήκης με το πολυβόλο στο Μουσείο της Π.Α. Από αριστερά ο Πρόεδρος του ΣΑΑΙΤΘ, ο Αντπτέραρχος (Ι) ε.α Απόστολος Βαρκούτας που μας συνόδευε, ο Διοικητής Υποπτέραρχος(Μ) Ιωαν. Θεοδοσουλάκης και ο Ιωαν. Τερνιώτης.

Post Visitors:62