Δεν είναι τυχαίο που ενώ σ΄ όλη την υπόλοιπη Ευρώπη γιορτάζουν την λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, η Πατρίδα μας γιορτάζει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου την είσοδό της στον πόλεμο. Αυτό καταδεικνύει την αγάπη του Έλληνα για την Πατρίδα του. Μπορεί να “τρωγόμαστε” μεταξύ μας, αλλά απέναντι στον κοινό εχθρό γινόμαστε μια γροθιά! Αυτό έγινε τότε με το ΟΧΙ του Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Μεταξά στον Μουσολίνι την πρωϊα της 28ης Οκτωβρίου 1940, το ίδιο πιστεύω, ότι θα γίνει και σε μια ενδεχόμενη αντιπαράθεση με την Τουρκία.

Φέτος, δεν θα γίνουν παρελάσεις και εκδηλώσεις για το Έπος του 1940, ούτε η προσκυνηματική εκδήλωση του Συνδέσμου στο Μνημείο Ιππικού στο Μέτσοβο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτό όμως δεν μειώνει αυτό που νοιώθουμε για αυτούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε με έμφαση: Η ματαίωση των παρελάσεων, ουδόλως απαξιώνει και μειώνει τις οφειλόμενες τιμές στους αγωνιστές, ήρωες της Εποποιίας του 1940”.

Ιδιαίτερα εμείς οι Μαυροσκούφηδες, του Όπλου Ιππικού Τεθωρακισμένων, τιμούμε τους αγωνιστές του Έπους του 1940, και Ξεχωριστά τους Ιππείς της Μεραρχίας Ιππικού, οι οποίοι υπό τη στιβαρή διοίκηση στου Στρατηγού Στανωτά Γεωργίου αντιμετώπισαν επιτυχώς την Μεραρχία Αλπινιστών ΤΖΟΥΛΙΑ, τους έτρεψαν σε φυγή μέχρι την Πρεμετή και έγραψαν σελίδες δόξης.

Υποσχόμαστε ότι αν χρειαστεί θα είμαστε έτοιμοι, σαν μια ατσάλινη γροθιά, για να γράψουμε ένα νέο Έπος!

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940

 

Λιβέριος Πετρίδης

 

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την περσινή εκδήλωση τιμής στους αγωνιστές του Έπους του 1940 στο Μνημείο Ιππικού στο Μέτσοβο