Πέρασε ένας μήνας από τότε που τουρκική περίπολος συνέλαβε δύο έλληνες στρατιωτικούς στην Ε/Τ μεθόριο στις Καστανιές Έβρου, οι οποίοι εκτελούσαν υπηρεσία περιπόλου στην εν λόγω περιοχή. Από τη στιγμή της σύλληψής τους και μετά, τα στελέχη αυτά δεν είχαν καμία επαφή με την υπηρεσία τους και κατά συνέπεια οι συνθήκες σύλληψής τους (τόπος , χρόνος, τρόπος,κλπ) είναι αδιευκρίνιστες και άγνωστες.

Το μόνο γνωστό στην στρατιωτική υπηρεσία είναι η αποστολή που είχε αναθέσει σε αυτούς η Μονάδα τους καθώς και αυτή καθεαυτή η σύλληψή τους. Συνεπώς, ό,τι λέγεται και γράφεται ή είναι αποτέλεσμα εκτιμήσεων που βασίζονται σε ανύπαρκτα δεδομένα ή προέρχεται από τουρκικές πηγές που ενδεχομένως να αποτελεί μέρος της προπαγάνδας και της επικοινωνιακής τακτικής της Τουρκίας. Δυστυχώς, τις πληροφορίες αυτές, εν πολλοίς, υιοθέτησε και η ελληνική πλευρά.

Το τι ακριβώς έχει συμβεί θα το μάθουμε όταν τα στελέχη μας επιστρέψουν με το καλό και υποβάλουν αναφορά στην υπηρεσία τους με λεπτομέρειες για τις συνθήκες σύλληψής τους. Αυτό που βλέπουμε τώρα να ξετυλίγεται είναι η νομική διάσταση του θέματος, η οποία ενδεχομένως μπορεί να έχει ή να μην έχει σχέση με την πραγματικότητα, καθόσον αποτελεί την υπερασπιστική γραμμή που προτείνουν οι δικηγόροι προκειμένου να έχουν τη μικρότερη δυνατή ποινή. Πάντως μέχρι τώρα η νομική εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη καθόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάκριση, δεν έχουν προσδιορισθεί τα αδικήματα και δεν έχουν απαγγελθεί οι τελικές κατηγορίες.

Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, ανεξαρτήτως των συνθηκών σύλληψής τους (είσοδος σε τουρκικό έδαφος ή υφαρπαγή που υποστηρίζουν μερικοί, κλπ) είναι ότι αυτή ήταν αποτέλεσμα της μη σωστής λειτουργίας του συστήματος ασφαλείας. Με απλά λόγια, το σχέδιο της στρατιωτικής ασφάλειας παρουσίασε κενά, είτε διότι δεν ήταν πλήρες, είτε διότι κάποιο όργανο δεν εκτέλεσε σωστά τα καθήκοντά του.

Το συμβάν αυτό μπορούσε και έπρεπε να είχε αποφευχθεί, καθόσον η επιθετική στάση της Τουρκίας έναντι της χώρας μας, μετά από την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα είχε γίνει πιο προκλητική σε όλα τα μέτωπα και ως εκ τούτου το ΥΕΘΑ έπρεπε υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων να είχε προβεί σε εκτίμηση ασφαλείας, να είχε λάβει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και να είχε ασκήσει τον δέοντα έλεγχο ώστε ο στρατός να ήταν εγρηγορώς, εγηγερμένος, και σε αυξημένη ετοιμότητα και επαγρύπνηση , αντ΄αυτού επικράτησε εφησυχασμός με τα γνωστά αποτελέσματα. Τα μέτρα που ελήφθησαν εκ των υστέρων μαρτυρούν του λόγου το ασφαλές και θυμίζουν το μύθο της γριάς η οποία έβαλε σύρτη στην πόρτα της αφού πρώτα «κακοποιήθηκε».

Από τη στιγμή που το εν λόγω στρατιωτικό θέμα μετετράπη σε πολιτικό αποτέλεσε τη χρυσή ευκαιρία για τον τούρκο πρόεδρο προκειμένου να βγάλει το άχτι του έναντι του πρωθυπουργού της Ελλάδας για την κοροϊδία που υπέστη στο θέμα των οκτώ τούρκων (όπως ισχυρίζεται ο κ. Ερντογάν). Επομένως, οι στρατιωτικοί πληρώνουν τα σπασμένα του κ. Τσίπρα για τη μη τήρηση των υπεσχημένων του προς τον κ. Ερντογάν. Όλοι έχουν αντιληφθεί πλέον ότι εάν δεν υπήρχε η εκκρεμότητα Τσίπρα- Ερντογάν το θέμα θα είχε επιλυθεί από την πρώτη ημέρα.

Ο χειρισμός της σύλληψης εκ μέρους της κυβέρνησης τις δύο πρώτες ημέρες ήταν τραγικός. Αρχικά τα αντανακλαστικά των κυβερνώντων δεν λειτούργησαν στη συνέχεια επικράτησε ένα αλαλούμ σχετικά με τη σημασία ,τη σοβαρότητα και το χειρισμό του θέματος και αφού χάθηκε πολύτιμος χρόνος αποφασίσθηκε η διεθνοποίησή του. Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα γιατί ο κ. Τσίπρας προσπαθεί μέσω τρίτων την απελευθέρωση των συλληφθέντων και δεν παίρνει τηλέφωνο απευθείας τον κ. Ερντογάν;

Δυστυχώς και το ΓΕΕΘΑ δεν ανέγνωσε σωστά την κατάσταση που έδειχνε ότι από τις πρώτες ώρες η Τουρκία είχε αναγάγει το θέμα αυτό σε κορυφαίο πολιτικό ζήτημα και πίστεψε στις «καθησυχαστικές/ αποκοιμιστικές» συνομιλίες των τούρκων αξιωματούχων περί δήθεν επικείμενης επίλυσης του θέματος, με αποτέλεσμα τις πρώτες κρίσιμες ώρες κατά τις θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα ισοδύναμο τετελεσμένο να επιδειχθεί εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων εφησυχασμός και αδράνεια.

Επειδή, μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ, αλλά και της συνόδου της Βάρνας είναι αέρας κοπανιστός, καθόσον αυτά παραμένουν στο επίπεδο της ευχής, της ανησυχίας και της επιθυμίας, η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους επίλυσης , με όσο το δυνατό λιγότερο πολιτικό κόστος .

Κλείνοντας, επισημαίνουμε ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και κανείς σώφρων, νοήμων και νουνεχής άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για την πορεία της υπόθεσης. Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο ο τούρκος πρόεδρος θα «χοντρύνει το παιχνίδι» στην προσπάθειά του να ικανοποιήσει την έντονη επιθυμία του για εκδίκηση στη μη έκδοση των οκτώ τούρκων «πραξικοπηματιών». .

Δημητρόπουλος Ιωάννης

Αντιστράτηγος ε.α – Μαθηματικός

Επίτιμος Υδκτής Β΄ΣΣ

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε την29 Μαρ.2018 στα “Εθνικά Θέματα.gr