Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Στις 8 Μαίου 2018 ο μετριοπαθής πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι ανακοινώνει ότι η Αργεντινή προσφεύγει και πάλι στο ΔΝΤ για να διασώσει την οικονομία της, ξυπνώντας πικρές αναμνήσεις από τα προηγούμενα χρόνια. Ζήτησε πιστωτική γραμμή των $50 δις και όλοι σκέφτονται αν θα ξαναδούν σκηνές ντροπής σε μια από τις 10 πλουσιότερες χώρες του κόσμου, με απίστευτο πλούτο που όμως ποτέ δεν… μοιράστηκε σωστά. Η χώρα βούλιαξε στη δίνη των λαϊκιστών που επί χρόνια κατασπαταλούσαν το δημόσιο χρήμα κάνοντας αθρόες προσλήψεις και διογκώνοντας το δημόσιο χρέος.

Το νόμισμα, το πέσο, έχει καταρρεύσει. Κάποτε ένα πέσο ήταν ίσο με $1 . Σήμερα με 1 πέσο αγοράζεις μόλις 5 σεντς. Ζει και πάλι το νέο κίνημα της ‘’κατσαρόλας’’; Ο φόβος, η οργή, η απογοήτευση επιστρέψει σε έναν περήφανο και συνάμα φιλόξενο λαό; Πλέον, είναι η σειρά της ιστορίας να δώσει την απάντηση.

Η Αργεντινή είναι μόνο μία περίπτωση των χωρών της Λατινικής Αμερικής που βίωσε καταστάσεις ακραίας φτώχειας μετά την προσφυγή στο ΔΝΤ, πριν από 17 χρόνια..

Το 2001: Η Αργεντινή βρίσκεται σε αδυναμία να αποπληρώσει τα δάνεια προς το ΔΝΤ και το ταμείο αρνείται να εκταμιεύσει τη δόση του 1,3 δισ. Η χώρα βρίσκεται πλέον σε τέλμα, που πυροδοτεί το περιβόητο κίνημα της ‘’Κατσαρόλας’’, από το κτύπημα της κατσαρόλας στις διαδηλώσεις. Αυτή η κίνηση έμελλε να γεννήσει την πρώτη εξέγερση του 21ου αιώνα.

Το 2003- 2005: Εκλέγεται ως πρόεδρος ο Νέστορ Κίρχνερ και παγώνει τις πληρωμές προς το ΔΝΤ δίνοντας βάση στις ανάγκες της χώρας. Ο Κίρχνερ αποπληρώνει το χρέος της χώρας προς το ΔΝΤ, με τα διεθνή χρηματικά αποθέματα της Αργεντινής και ανακοινώνει ότι παύει οποιαδήποτε σχέση της με το ΔΝΤ.

Το 2007- 2015: Τον σύζυγό της διαδέχεται η Κριστίνα Κίρχνερ, η δεύτερη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της χώρας μέχρι το 2015. Ξεσπούν καταγγελίες εις βάρος της για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και παράνομου πλουτισμού. Επί πλέον κατηγορείται για σύμφωνο με την Τεχεράνη ώστε ύποπτοι υψηλόβαθμοι ιρανοί αξιωματούχοι, σε σχέση με την επίθεση κατά της εβραϊκής κοινότητας στην Αργεντινή, να καταθέσουν σε αργεντινούς δικαστές στην Τεχεράνη. Είκοσι τρία χρόνια μετά την επίθεση, δεν έχει γίνει ακόμη τίποτε.

Σχόλια- Διαπιστώσεις

- Η Αργεντινή μετά απο 17 χρόνια, επανέρχεται στο ΔΝΤ με πιστωτική γραμμή $50δις.

και με μετρατρέψιμο το πέσο σε δολάριο που σήμερα 1 πέσο αντιστοιχεί σε 5 σεντς, ενώ παλαιότερα σε $1.

- Η Αργεντινή έχει πλούσιο φυσικό πλούτο, αλλά δεν έγινε καλό μοίρασμα και υπήρξαν μεγάλες δαπάνες και διόγκωση του δημοσίου.

- Η παλαιότερη προσπάθεια για σύγκριση της ελληνικής κρίσης με την Αργεντινή δεν έχει σχέση. Το πέσο έχει ισοτιμία με το δολάριο, ενώ το ευρώ είναι συνισταμένη 19 ερωπαϊκών οικονομιών. Βέβαια, η οικονομική εξέγερση στην Αργεντινή είναι η πρώτη στις αρχές του 21ου αιώνα στη Λατινική Αμερική, ενώ η ελληνική κρίση η πρώτη στην Ευρώπη.

- Το ΔΝΤ δανείζει την Αργεντινή, καθώς η χώρα μαστιζότανε από οικονομικά προβλήματα επί χρόνια, αν και το ΔΝΤ γνωρίζει ότι η Αργεντινή κατηγορεί το ταμείο για τα δεινά της. Η Αργεντινή τώρα έχει να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες και να μείωσει τον πληθωρισμό, ο υψηλότερος στις G20 οικονομίες. Με το δάνειο, υπολογίζει να κινηθεί γρηγορότερα πρός τις αναγκαίες μεταρυθμίσεις και τα κοινωνικά προγράμματα. Οι Η.Π.Α. συμφώνησαν για το δάνειο προς Αργεντινή της οποίας το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι σε αμερικανικό δολάρια.