Print

Hits: 168

Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Ο συριακός εμφύλιος πόλεμος έχει διαρκέσει περισσότερο από επτά χρόνια, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, με εκατομμύρια εκτοπισθέντες και με αποσταθεροποίηση της ήδη εύθραυστης κατάστασης στη Μέση Ανατολή κα ο εμφύλιος να είναι μακριά από το να τελειώσει.


Βέβαια, ο εμφύλιος πόλεμο στη Συρία είναι πολύ περίπλοκος, με πολλαπλούς παίκτες στο πολεμικό συριακό σκάκι για την επίλυση του συριακού. Η κυβέρνηση της Δαμασκού ελέγχει τώρα το 60% της χώρας ως και τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα. Το IS έχει ξεριζωθεί και οι αντίπαλοι αντάρτες του Assad απομακρύνθηκαν στη βορειο-δυτική περιοχή Idlib. Αλλά και οι Η.Π.Α. δεν έχουν σαφή στρατηγική στο συριακό. Οι Ρώσοι εμπλέκονται και με τους Ισραηλινούς, οι Ιρανοί έχουν φωλιές στη Συρία και οι Τούρκοι παίζουν πολύπλευρα, ενώ στο εσωτερικό τους επικρατεί δυσπιστία. 
Υπάρχουν τρία μέτωπα στο συριακό πόλεμο, με το καθένα να έχει τις δικές του περιπλοκές και ο ανταγωνισμός είναι βασανιστικός: Το βόρειο στο Idlib , το ανατολικό προς τον Ευφράτη και το νότιο που περικλύει τα υψώματα του Golan. 
1.Το βόρειο Μέτωπο στη γύρω από το Idlib περιοχή 
Οι Ρώσοι, οι Τούρκοι, οι Κούρδοι και ο Assad τηρούν προς το παρών προσωρινή συγκράτηση. Το μεγαλύτερο εμπόδιο στη στρατηγική του Assad είναι το τελευταίο οχυρό του Idlib, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιπάλων ομάδων του Assad, των Τζιχαντιστών φιλικών προς την al-Qaeda και με ελαφρά παρουσία τουρκικής δύναμης. 
Στα σύνορα με την Τουρκία, οι Ρώσοι διαπραγματεύθηκαν με την Τουρκία την αποστρατικοποίοηση γύρω από την πόλη Idlib, για την εξουδετέρωση των Τζιχαντιστικών ομάδων και για να ανοίξουν και πάλι τους κύριους δρόμους διάσωσης. Με τη σύντομη συμφωνία συγκρατήθηκε μια κοινή επίθεση των Συρίων- Ρώσων στο Idilb, που θα μπορούσε να οδηγήσει χιλιάδες πρόσφυγες στην Τουρκία και μεγάλο αριθμό σε απώλειες πολιτών.
2. Ανατολικό μέτωπο προς τον Ευφράτη ποταμό.
Οι Τούρκοι, οι Αμερικάνοι και οι Κούρδοι είναι οι κύριοι παίκτες στην ανατολική περιοχή. Στην ανατολική Συρία, η τοuρκική δύναμη έχει το ανάχωμα των 2.200 Αμερικανών ως και των υπο την κυριαρχία των Κούρδων Συριακών δημοκρατικών δυνάμεων που πολεμούν το IS. Ο Erdogan δεν ανησυχεί τόσο για τους IS όσο για την επίδραση που μπορεί να έχουν οι σύριοι Κούρδοι στο γειτονικό τουρκικό κουρδικό πληθυσμό.
Η Τουρκία ήδη έχει στρατό ανατολικά του Ευφράτη με τα έξοδα συντήρησης να έχουν γίνει εφιάλτης στον τουρκικό λαό, με τον πληθωρισμό να τρώει τους μισθούς και τις συντάξεις του. Η τουρκική λίρα έχει χάσει το 49% της αξίας της τον περασμένο χρόνο. Για τις τοπικές εκλογές το 2019, ο Erdogan στηρίζει ελπίδες στη βελτίωση της οικονομίας. Οι Κούρδοι ανησηχούν. Οι Η.Π.Α. δεν δεσμεύονται σαφώς να τους βοηθήσουν έναντι της Τουρκίας και ο Assad επιδιώκει τον έλεγχο της περιοχής, χωρίς να αποκλείεται οι Κούρδοι να διαπραγματευθούν την προστασία τους από την Άγκυρα. Αλλά και οι Ρώσοι επιδιώκουν την προσέγγιση Συρίων- Κούρδων. 
3. Νότιο μέτωπο που προσεγγίζει τα υψώματα του Golan 
Οι Ιρανοί, το συριακό Καθεστώς και οι Ισραηλινοί βρίσκονται σε συγκρουσιακή διάθεση γύρω από το Golan, όπου απρόσμενα έχει εμπλακεί και η Μόσχα.Το Ισραήλ συνεχίζει, με την αποχώρηση του Trump το 2017 από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αεροπορικό κτύπημα κατά ιρανικών στόχων μέσα στη Συρία, όπως και παλαιότερα και η συριακή αεράμυνα καταρρίπτει ισραηλινό πολεμικό αεροπλάνο. Δημιουργείται ένταση και ο Putin συνιστά συγκράτηση. Το Ιράν στοχεύει στην άσκηση επιρροής στη Συρία και σε στενές σχέσεις με τη Hezbollah στο Λίβανο, αλλά αποφεύγει μια δυναμική αναμέτρηση με το Ισραήλ. 
Διαπιστώσεις επί του πολεμικού παιγνίου των αντιπάλων στη Συρία
Η Αμερικανική διοίκηση δηλώνει αρχικά ότι απέρχεται από τη Συρία πολύ γρήγορα, αργότερα μέχρι να φύγει το Ιράν και αιφνιδιαστικά για ανοικτού τέλους απόσυρση.
Η Ρωσία υποστηρίζει τον Assad και έχει εξασφαλίσει την παρουσία της στην παραλιακή Συρία και περιστασιακά εμπλέκεται στα ανοικτά μέτωπα στη Συρία. 
Η Τουρκία επιδιώκει δεσμεύσεις για το που καταλήγει η ενισχυμένη επιδιωκόμενη αυτονομία των Συρίων Κούρδων. Οι Κούρδοι μπορούν να εκχωρήσουν ποσοστό πετρελαίου στον Assad έναντι πληρωμής;
Το Israel καταλαβαίνει ότι το Ιράν είναι μεγάλος παίκτης στη Μέση Ανατολή, όμως δεν ικανοποιείται από το ενωμένο μέτωπο της Ουάσινγτον- Τελ Αβίβ- Μοναρχών του Κόλπου κατά του Ιράν.
Οι διεθνείς διασκέψεις στη Γενεύη και οι στα Άκσανα του Καζακστάν συναντήσεις Ρωσίας- Τουρκίας-Ιράν δεν φαίνεται να αποδίδουν τα αναμενόμενα και συνεχίζεται η συνάντηση στις 10Νοεμβρίου 2018 στην Κων/πoλη Ρωσίας-Γαλλίας-Γερμανίας-Τουρκίας για μια πολιτική επίλυση του συριακού εμφυλίου και την μετά ανοικοδόμηση.