Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Όσο υπάρχει ζωή, υπάρχει μεταναστευτικό- προσφυγικό αλλά με διακυμάνσεις, περισσότερο ή λιγότερο γνωστές εκάστοτε με τις επιπτώσεις τους.

Από το 2015, η Ευρώπη περνάει τη χειρότερη μεταπολεμική κρίση με το μεταναστευτικό- προσφυγικό στο αποκορύφωμα, λόγω συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική και κυρίως από τις αναταραχές στην υποσαχάρια περιοχή Sahel από Μαρόκο μέχρι Ερυθρά θάλασσα.


Στις 19 Σεπτεμβρίου 2016, με την επίσκεψη του πρώην Γ.Γ. των Η.Ε.
Ban Ki Moon στο νησί της ειρήνης, όπως αποκάλεσε τη Λέσβο, το θέμα παίρνει διεθνή μορφή με δέσμευση να ασχοληθούν και τα Η.Ε. Όλα τα μέλη των Η.Ε. αποδέχονται ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν αφορά μία μόνο χώρα αλλά πρέπει να αντιμετωπισθεί από όλους μαζί, μεταξύ των οποίων και οι Η.Π.Α. επί Obama.


Δύο χρόνια μετά τη διεθνοποίηση του θέματος
, διεξάγεται για πρώτη φορά διεθνή συνάντηση στο Marrakec Μαρόκου, στις 10 Δεκεμβρίου 2018. Τα 164 από τα 193 μέλη των Η.Ε., συμμετέχουν και υπογράφουν τη συμφωνία. Δεν συμμετέχουν με επικεφαλής τις Η.Π.Α.τουTrump: Αυστραλία, Αυστρία, Τσεχία, Δομενική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Πολωνία και Σλοβακία.


Γενικά, το αντιμεταναστευτικό υποκίνησαν οι τελευταίες λαϊκιστικές πολιτικές ηγεσίες στην Ιταλία με απαγόρευση μη κυβερνητικών πλοίων με μετανάστες να προσεγγίζουν τις ιταλικές ακτές και η Ουκρανία και Πολωνία με ανισορροπία μεταναστών- συνόρων- ασφάλειας, ως και η παρουσία αντιμεταναστευτικών κινήσεων στην Εσθονία, Ισραήλ, Σλοβενία και Σουιδία.


Στο Βέλγιο το συγκυβερνών κόμμα Flemish αρνείται να συναινέσει με την κυβέρνηση για συμμετοχή στη σύσκεψη του Μαρόκου με πρόθεση να αποσυρθεί από την κυβέρνηση. Στη Γερμανία η μεταναστευτική πολιτική της Merkel έφερε το ακροδεξιό κόμμα AFD στην τρίτη θέση. O Trump εγείρει τοίχο στα σύνορα με το Μεξικό κατά των μεταναστευτικών καραβανιών από τη Λατινική Αμερική.


Οι υποστηρικτές προβάλλουν: οι νόμιμοι μετανάστες ενισχύουν την παγκόσμια οικονομία και αναζωογονούν το εργατικό δυναμικό και στέλνουν εμβάσματα χρημάτων στη χώρα τους, ενώ οι αντίθετοι: συχνά φοβούνται ότι η επιρροή ματαναστών επηρεάζουν το χαρακτήρα της χώρας, φέρουν φτώχια και έγκλημα, μειώνουν τους μισθούς και παίρνουν δουλειές από πολίτες που πληρώνουν φόρους.