Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Ο Trump αποσύρεται από τη Συρία όπως ενίοτε μέχρι τώρα έχει δηλώσει, αλλά μόλις μετά ενεργεί αεροπορικά χειρουργικά κτυπήματα στη Συρία για τη χρήση χημικών ουσιών. Παρόλα αυτά, και εν μέσω ασάφειας στην εξωτερική αμερικανική πολιτική για τη Συρία, ο Trump αποφασίζει να ξεκινήσει σταδιακή απόσυρση από τη Συρία το Δεκέμβριο 2018. Βέβαια το IS έχει χάσει το 90% του εδάφους που ήλεγχε αλλά παραμένουν μερικές μικρονησίδες αντίστασης.


Υπάρχει σκέψη και για ολοκληρωτική απόσυρση από το Αφγανιστάν. Αποσύρθηκαν και από το Ιράκ το 2003 αλλά μετά τρία χρόνια επανέρχονται αφού δεν προέκυψε ένα δίκαιο και σταθερό κράτος όπως πίστευαν. Τώρα ο Trump δεν φαίνεται διατεθειμένος να πληρώνει τρίς εκατομμύρια δολάρια για αμερικανό στρατιώτη μισθοφόρο για την ασφάλεια της περιοχής για την οποία την ευθύνη έχουν άλλες εκεί χώρες.


Το
Πεντάγωγο και στενοί συνεργάτες αντιδρούν σφόδρα στην απόσυρση από τη Συρία και παραιτείται ο υπουργός άμυνας Mattis. Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία δεν συμφωνούν στην απόσυρση. Τη δήλωση για απόσυρση χαιρετίζουν η Ρωσία και η Τουρκία για να ενεργούν κατά των Κούρδων ανεμπόδιστα, αν και ο Trump επιχειρεί να εξασφαλίσει τους Κούρδους με αντάλλαγμα τη χορήγηση στην Τουρκία αμερικανικών πυραύλων Patriot αντί των Ρωσικών S-400, που επιδιώκει η Τουρκία. Ωστόσο, μήπως παραχωρείται η Συρία στον Putin με τον τρόπο που άφησε ο Gorbachev το Ιράκ στον Bush, το 1990;