Στις 17 Ιουνίου 2024, αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συνδέσμου μας, αποτελούμενη από το Πρόεδρο, Αντιστράτηγο ε.α. Δημήτριο Κυριάκο και τα Μέλη του ΔΣ και της ΕΕ, Αντιστράτηγο ε.α. Παπαποστόλου Σεραφείμ, Αντιστράτηγο ε.α. Μόσχο Κοσμά και Έφεδρο Υπίλαρχο Τζεβελέκη Σπύρο, πραγματοποίησε εθιμοτυπικές επισκέψεις στην έδρα του Γ’ ΣΣ/NRDC-GR στο Στρατόπεδο «Πεδίον του Άρεως», στη Θεσσαλονίκη καθώς και στην έδρα της Μεραρχίας Υποστηρίξεως (ΜΕΡΥΠ) στο Στρατόπεδο «Νταλίπη», στη Καλαμαριά, παλαιότερα έδρα του Στρατηγείου της ΧΧης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας.

Στο Γραφείο του Στρατηγού Διοικητού του Γ’ ΣΣ NDC-GR

Ο Σκοπός της Επίσκεψης ήταν διπλός. Αφενός να τιμήσουμε το Διοικητή του Σώματος, Αντιστράτηγο Γαρίνη Αθανάσιο, προερχόμενο από το Όπλο μας και αφετέρου να επισκεφθούμε το Στρατηγείο της ΜΕΡΥΠ που για πολλά χρόνια αποτέλεσε την έδρα της ΧΧης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας που από το 2004 έχει μετασταθμεύσει στη Καβάλα.

Το Στρατηγείο του Γ’ ΣΣ/NRDC-GR, αποτελεί ένα από τα πολλά, πρώην οθωμανικά, κτίρια της Θεσσαλονίκης, τα οποία σχεδίασε ο περίφημος Ιταλός αρχιτέκτονας V. Poselli. Κτίστηκε το 1890 ως τουρκικός στρατώνας, ενώ από το 1912 ανήκει στον Ελληνικό Στρατό. Το 1916 χρησιμοποιήθηκε ως διοικητήριο από την κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης του Ελευθερίου Βενιζέλου (κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης).

Το Γραφείο του Στρατηγού, εντυπωσιάζει με τη μεγαλοπρέπεια του και κοσμείται από αντίγραφο πίνακα του ήρωα Ταγματάρχη Βελισσαρίου Ιωάννη που έχει φιλοτεχνήσει ο Κενάν Μεσαρέ, γιος του Τούρκου στρατηγού Χασάν Ταχσίν πασά που παρέδωσε τη Θεσσαλονίκη στον Ελληνικό Στρατό !!!

Το Στρατηγείο της ΜΕΡΥΠ εντός του Στρατοπέδου «Μακεδονομάχου Νταλίπη», σ’ εμάς τους παλαιότερους ανακαλεί μνήμες. Η ΜΕΡΥΠ το διατηρεί σε άριστη κατάσταση και η παρουσία της εκεί, κοσμεί και αξιοποιεί το μεγαλοπρεπές κτίριο μιας νεότερης εποχής. Πολύ σημαντικά είναι τα μουσειακά εκθέματα στον χώρο του Στρατοπέδου που στεγάζει επίσης τη Σχολή πολέμου Στρατού Ξηράς, με κυριότερα το πύργο άρματος ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ και το πύργο τεθωρακισμένου οχήματος HUMBER Mk IV που είναι ο μοναδικός σωζόμενος στην Ελλάδα. Για τα μουσειακά μέσα θα επανέλθουμε σε επόμενη δημοσίευση ….

Eπίδοση Αναμνηστικού του ΣΑΑΙΤΘ στο Στρατηγό Διοικητή του Γ’ ΣΣ NDC-GR
Πίνακας Ταγματάρχη Ιωάννη Βελισαρίου. Ζωγραφισμένο Αντίγραφο από το Πρωτότυπο που εκτίθεται στο Μουσείο, στο Χάνι Εμίν Αγά
Ο Έφεδρος Υπίλαρχος Τζεβελέκης Σπ., προσφέρει στο Στρατηγό το Λεύκωμα «Tα Γλυπτά έχουν Πατρίδα», Αφιερωμένο στην Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Στην είσοδο του Στρατηγείου της ΜΕΡΥΠ (πρώην ΧΧη ΤΘΤ) με τον Υποδιοικητή της, Ταξίαρχο Ευριπίδη Θεολόγου. Ο Στγος Διοικήτης Αρμπατζής Δημ,. απουσίαζε σε αποστολή στο εξωτερικό.
Ενημέρωση στην Αίθουσα Ενημερώσεων της ΜΕΡΥΠ για την Αποστολή της Μεραρχίας
Ανταλλαγή Αναμνηστικών με τον Υποδιοικητή της ΜΕΡΥΠ, Ταξίαρχο Ευριπίδη Θεολόγου
Ο Πύργος Άρματος ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ στο Στρατόπεδο ΝΤΑΛΙΠΗ
Ο Πύργος Τεθωρακισμένου Οχήματος HUMBER ΜΚ IV στο Στρατόπεδο ΝΤΑΛΙΠΗ
Post Visitors:98