Δραματική κλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες ώρες, με την επίθεση με drones και πυραύλους του Ιράν -που κατερρίφθησαν όλοι- κατά του Ισραήλ.

Με το Ιράν να έχει ανακοινώσει ότι η επίθεση θεωρείται λήξασα αλλά και να έχει προειδοποιήσει ότι σε επόμενο λάθος του Ισραήλ η απάντηση θα είναι πιο σκληρή, και το Τελ Αβίβ από την πλευρά του να δηλώνει ότι θα δώσει σκληρή απάντηση στο Ιράν, ο πλανήτης παρακολουθεί ανήσυχος τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με το ερώτημα όλων να είναι «Τι ακολουθεί;».

Ανάλυση Sky News για το τι ακολουθεί μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ
Το Sky News, ο απεσταλμένος του στις ΗΠΑ Μαρκ Στόουν επιχειρεί μια πρώτη ανάλυση των όσων δραματικών συνέβησαν τη νύχτα και προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα αυτό:

«”Τι έπεται;” Είναι μια ερώτηση που έχει τεθεί με αγωνία πάρα πολλές φορές τους τελευταίους έξι μήνες.

Και αναμφίβολα το ερώτημα αποτέλεσε το επίκεντρο της βραδινής τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Η θεαματική επίθεση του Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά του Ισραήλ είναι πραγματικά πρωτοφανής.

Μια περιοχή που ήδη ταλανίζεται από τις επιθέσεις της Χαμάς και τα ισραηλινά αντίποινα στη Γάζα συγκλονίζεται ξανά.

Η αμερικανική ηγεσία και η επιρροή, που έχουν δοκιμαστεί επανειλημμένα, υφίστανται ακόμη μεγαλύτερη πίεση.

Αυτή τη φορά όμως το ερώτημα για τον πρόεδρο Μπάιντεν είναι ολοκληρωτικός πόλεμος, ή όχι, στη Μέση Ανατολή. Είναι το σενάριο που φοβόταν περισσότερο από την 7η Οκτωβρίου.

Χωρίς αμφιβολία, αυτή η στιγμή είναι η πιο επικίνδυνη μέχρι σήμερα, με μεγάλη διαφορά.

Μια άμεση επίθεση από το Ιράν, από ιρανικό έδαφος, εναντίον του Ισραήλ είναι μια κόκκινη γραμμή που έχει ξεπεραστεί στο Τελ Αβίβ.

Το έναυσμα του Ιράν ήταν μια άλλη πρωτοφανής στιγμή και μια άλλη κόκκινη γραμμή που ξεπεράστηκε, την 1η Απριλίου, όταν ένας πύραυλος προσγειώθηκε στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό της Συρίας σκοτώνοντας 16 ανθρώπους. Η ισραηλινή αφορμή γι’ αυτό; Η κακόβουλη περιφερειακή συμπεριφορά του Ιράν, όπως θα έλεγαν.

Μπορείτε να δείτε πώς εξελίσσεται αυτό. Αυτό εξηγεί τα βλοσυρά πρόσωπα του Αμερικανού προέδρου και των αξιωματούχων του στην αίθουσα εκτάκτων καταστάσεων του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ακόμα κι αν αναχαιτίστηκαν τόσα πολλά drones και πύραυλοι και παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε σενάριο μαζικών απωλειών, οι Ισραηλινοί θα αισθάνονται βαθιά ευάλωτοι και η ισραηλινή κυβέρνηση μπορεί να αισθανθεί υποχρεωμένη να προβεί σε αντίποινα.

Οι εντυπώσεις και η αποκατάσταση της αποτροπής μετράνε πολύ στη Μέση Ανατολή.

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο το Ιράν αντεπιτέθηκε μετά την επίθεση στο προξενείο της Δαμασκού. Είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο το Ισραήλ μπορεί να μην είναι σε θέση να αγνοήσει το κύμα drones και πυραύλων της Τεχεράνης το Σαββατοκύριακο. Ποτέ στην ιστορία του το Ισραήλ δεν αντιμετώπισε μια τέτοια αεροπορική επίθεση.

Και φυσικά, στον Λευκό Οίκο τα γνωρίζουν όλα αυτά πάρα πολύ καλά. Αλλά όλοι γνωρίζουμε επίσης ότι η σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ έχει υποστεί σοβαρή πίεση από τη Γάζα.

Η δοκιμασία του προέδρου Μπάιντεν τώρα είναι να ισορροπήσει τη δράση και την αντίδραση ενός έθνους που αντιμετωπίζει μια στιγμή που θα νιώθει, εσωτερικά, ότι είναι υπαρξιακή με τις συνέπειες ενός ολοκληρωτικού περιφερειακού πολέμου.

Η βία των Εβραίων εποίκων στη Δυτική Όχθη, οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ από το νότιο Λίβανο και η συνεχιζόμενη καταστροφή στη Γάζα κινδυνεύουν να επιδεινώσουν το χάος.

Οι ενέργειες του Ιράν ήταν περισσότερες από ό,τι περίμενε κανείς. Μια άνευ προηγουμένου και εξαιρετικά επικίνδυνη επίθεση κατά του Ισραήλ. Ήταν μια ακραία προσπάθεια να αποκατασταθεί η αποτροπή. Αυτό λειτουργεί και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Μόλις πριν από έξι μήνες, λίγες ημέρες πριν από την 7η Οκτωβρίου, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, έγραφε ότι “η περιοχή είναι πιο ήσυχη από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες… Έχουμε αποκλιμακώσει τις κρίσεις στη Γάζα & έχουμε αποκαταστήσει την άμεση διπλωματία…”.

Ήταν θεαματικά παραπλανημένος».

iefimerida.gr

Post Visitors:109