Γράφει ο Δημήτριος Κυριάκος Αντιστράτηγος ε.α. Πρόεδρος Σ.Α.Α.Ι.ΤΘ

Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Ιππικού – Τεθωρακισμένων στην ΛΑΕΔ στις 14 Ιανουαρίου 2024, δύο μέλη μας, ανέλαβαν την πρωτοβουλία και πραγματοποιήσαν μια μικρή έκθεση μοντελιστικών διοραμάτων και παλαιών συλλεκτικών αντικειμένων, σχετιζομένων με την Ιστορία του Όπλου μας.

Εμπρός τα διοράματα του Αντιστρατήγου ε.α., Βούλγαρη Γεωργίου και πίσω τα ιστορικά εκθέματα του Έφεδρου Λοχία ΤΘ Ιωάννη Τερνιώτη.

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Βούλγαρης Γεώργιος και Έφεδρος Λοχίας ΤΘ Ιωάννης Τερνιώτης, με τα εκθέματα του δεύτερου.

Συγκεκριμένα, ο Αντιστράτηγος ε.α. Γεώργιος Βούλγαρης παρουσίασε τρία εξαιρετικά ενδιαφέροντα ιστορικά διοράματα, κλίμακος 1/35. Το μεγαλύτερο σε μέγεθος, αναπαρίστανε πτέρυγα των πρώτων στρατώνων Ιππικού του Κυβερνήτη Καποδίστρια, στο Άργος. Μπροστά στο ιστορικό κτήριο, επιδεικνύονταν τοποθετημένοι σε παράταξη ιππείς και πεζοί των ιστορικών των περιόδων: Βασιλείας Όθωνος, Βασιλείας Γεωργίου Α’ (περίοδος προ του 1870, μετά το 1870 και τη περίοδο του ατυχούς Ελληνο-τουρκικού Πολέμου 1897), Βαλκανικών Πολέμων, Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, Εκστρατείας Μικράς Ασίας 1919-22 , Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (1940 – 41) και Επιχειρήσεων 1948 – 49.

Το δεύτερο διόραμα, είχε ως κύριο θέμα το έπος του 40 και συγκεκριμένα απεικόνιζε ένα ιταλικό άρμα λάφυρο τύπου Μ 13/40, από τη μάχη εκπόρθησης της Στενωπού της Κλεισούρας, στη Βόρειο Ήπειρο, τον Ιανουάριο του 1941. Το τρίτο διόραμα αφορούσε τη πρώτη μάχη του Γράμμου το 1948 και περιλάμβανε άρμα ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ (Α27L) και τεθωρακισμένο ερπυστριοφόρο όχημα Universal Bren Carrier. Η πιστότητα, η ακρίβεια αλλά και ο πλούτος των διοραμάτων ήταν εκπληκτικός.

Με τη σειρά ο Έφεδρος Λοχίας ΤΘ Ιωάννης Τερνιώτης, επίτιμο μέλος του Συνδέσμου μας, παρουσίασε μια μικρή συλλογή συλλεκτικών ιστορικών αντικειμένων: ένα λειτουργικό περισκόπιο και μια σκοπευτική διόπτρα άρματος ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ (!!!), μπερέδες με τα πρώτα εθνόσημα των Όπλου, πηλήκιο αξιωματικού παλαιά κράνη γυαλιά αρματιστών, εξαρτήσεις κ.α., της ιστορικής περιόδου 1946 – 1955.

Συνεπώς και οι δύο εκθέτες συντηρούν την ιστορική μνήμη του Όπλου μας, ο πρώτος με τα μοντελιστικά διοράματά του και ό δεύτερος με τη πλούσια συλλογή του με συλλεκτικά αντικείμενα του Όπλου. Ευχόμαστε και στου δύο να εμπλουτίζουν τις συλλογές τους και να μας τις παρουσιάσουν εμπλουτισμένες και διαφοροποιημένες το 2025 !!!

Από αριστερά, οπλίτης Πεζικού του 1940 και δεξιά πεζός ιππέας 1897

Από αριστερά, στον εξώστη του κτηρίου,οπλίτης Πεζικού 1870 (με την εφημερίδα), αξιωματικός Πεζικού του 1870 , αξιωματικός Πεζικού του 1940

Από αριστερά: ιππέας της εποχής Όθωνα, ιππέας του 1897, 2 αξιωματικοί (όχι Ιππικού) της πρώιμης εποχής Γεωργίου του Α’, αξιωματικός (όχι Ιππικού) του 1870.

Εκατέρωθεν της θύρας του κτηρίου, οπλίτες Πεζικού της Μικρασιατικής Εκστρατείας.

Από αριστερά, ιππέας της εποχής Όθωνα, ιππέας 1897, 2 αξιωματικοί (όχι Ιππικού) της πρώιμης εποχής Γεωργίου του Α’, αξιωματικός Πεζικού του 1870, και ένας ακόμη ιππέας της εποχής Όθωνα.

Έφιπποι αξιωματικοί και οπλίτες Ιππικού της Μικρασιατικής Εκστρατείας.

Η φιγούρα στο κέντρο εμπρός και οι 3 πίσω φιγούρες, αναπαριστούν ιππείς του ατυχούς πολέμου 1897.

Ιππείς του 1940-41

Post Visitors:266