Γράφει ο Πέτρος Λάζος
Τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence – AI) είναι ο κλάδος εκείνος της πληροφορικής που ασχολείται με τη σχεδίαση και την υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων που ακολουθούν και μιμούνται βασικά στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Αυτά τα συστήματα παρουσιάζουν σημαντικά δείγματα στοιχειώδους ευφυΐας, όπως μάθηση, προσαρμογή, ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και εξαγωγής συμπερασμάτων. Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί το τμήμα της πληροφορικής επιστήμης που στοχεύει στην μίμηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των συμβατικών προτύπων απόκρισης ανταπόκρισης.
Με δυο λόγια, ΑΙ είναι το σύνολο των τεχνολογιών που επιτρέπει στις μηχανές να κατανοούν το περιβάλλον τους, να επιλύουν προβλήματα και να σκοπεύουν την επίτευξη συγκεκριμένων, εξειδικευμένων στόχων.
Μερικές από τις εφαρμογές αυτών των τεχνολογιών που ήδη έχουν αναπτυχθεί σε ευρεία κλίμακα είναι:
1. Machine Learning: Χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη αλγορίθμων που μπορούν να μάθουν διεξοδικά και σε πολλαπλά σενάρια από μεγάλους όγκους δεδομένων και να προβλέψουν-παράγουν συμπεράσματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η διερευνηση και αποκάλυψη patterns, η πρόβλεψη τιμών και το πολυπαραγοντικό cluster analysis.
2. Natural Language Processing, NLP: Χρησιμοποιείται στην ανάλυση και κατανόηση της ανθρώπινης γλώσσας. Εφαρμόζεται σε chatbots, εξελιγμένες μηχανές αναζήτησης, αυτόματη μετάφραση και πολλά άλλα Π.χ. συγγραφή κειμένων, δημιουργία reports κ.ά.
3. Computer Vision: Από τις παλαιότερες εφαρμογές, με πεδία χρήσης στη ασφάλεια χώρων και συστημάτων για αναγνώριση αντικειμένων, προσώπων, σκηνών και άλλων στοιχείων σε εικόνες ή βίντεο. Ορισμένα προηγμένα συστήματα ΑΙ μπορούν ακόμη και να αναγνωρίσουν και να ταυτοποιήσουν συγκεκριμένους δράστες εγκλημάτων, με βάση τους τρόπους δράσης των δραστών, όπως έχουν καταγραφεί κατά την διάρκεια τέλεσης του αδικήματος.
4. Ρομποτική: Ενσωματώνεται σε ρομπότ για αυτόνομη λειτουργία, αυτόματη πλοήγηση και αντίδραση στις περιβαλλοντικές συνθήκες, σε πραγματικό χρόνο όπως αυτές διαμορφώνονται.
5. Recommendation Systems: Με βάση τις προτιμήσεις που παρουσιάζει ο ίδιος ο χρήστης, η ΑΙ προτείνει προϊόντα, ταινίες, μουσική, βιβλία κ.ά., προσαρμοζόμενη κάθε φορά στις συγκεκριμένες απαιτήσεις του χρήστη.
6. Ιατρική και Υγεία: Υποβοηθά στη διάγνωση ασθενειών, στην ανάλυση ιατρικών εικόνων (ακτινογραφίες, τομογραφίες κ.λπ.) και του ιστορικού του ασθενούς και προτείνει πιθανές εξελίξεις της κατάστασής του.
7. Αυτόνομα Οχήματα και Οδήγηση: Εφαρμόζεται σε αυτόνομα αυτοκίνητα και ρομποτικά οχήματα για ασφαλή πλοήγηση, προειδοποιήσεις και αποφυγή ατυχημάτων.
8. Χρηματοοικονομικά: Εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχουν σοβαρά μοντέλα ΑΙ για πρόβλεψη τιμών μετοχών, ανάλυση αγορών και σχηματισμό αλγορίθμων αυτοματοποιημένου trading.
9. Πρόβλεψη Καιρού: Με βάση τα δεδομένα των αισθητήρων των μετεωρολογικών σταθμών και τα μετεωρολογικά μοντέλα χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη του καιρού.
10. Βιομηχανία 4.0: Εφαρμόζεται στη βιομηχανία για αυτοματοποίηση και βελτιστοποίηση παραγωγής καθώς επίσης τον προγραμματισμό συντήρησης των μηχανημάτων.
11. Παιχνίδια και Διασκέδαση: Εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιείται σε βιντεοπαιχνίδια για τη δημιουργία ευφυών αντιπάλων, ρεαλιστικών γραφικών και προσαρμοσμένης εμπειρίας.
12. Προσωπική Υγεία και Ευεξία: Με τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης φτιάχνονται εφαρμογές που παρακολουθούν την υγεία, προτείνουν άσκηση και βελτιστοποιούν τον ύπνο, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε χρήστη. Μετά από κατάλληλη “εκπαίδευση”, θεωρείται πως μπορούν να καλύψουν τις ουσιαστικές ανάγκες οποιουδήποτε μη επαγγελματία αθλητή!
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις (πάρα) πολλές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης που επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή. Άλλες εφαρμογές είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η εξατομικευμένη εκπαίδευση σε (κυρίως στις χαμηλές και μεσαίες βαθμίδες) και οι χρήσεις για διευκόλυνση και βελτίωση της ζωής ατόμων με προβλήματα (κινητικά, όρασης ακόμη και ψυχολογικά)!
Όσο εντυπωσιακά (ή τρομακτικά για μερικούς) κι αν είναι τα παραπάνω, αποτελούν μέρος μιας αδιαμφισβήτητης πραγματικότητας που αλλάζει, προσαρμόζεται εντυπωσιακά και γίνεται καλύτερη, κάθε ώρα που περνά.
Κι όμως, δεν είναι τίποτα μπροστά σε όσα θα δούμε να εξελίσσονται και να δημιουργούνται στον χώρο του Artificial Intelligence, τα επόμενα 3 έως 5 χρόνια.
Αυτά όμως, εφόσον το επιτρέψει η επικαιρότητα, θα αποτελέσουν το αντικείμενο άλλου, περισσότερο εξειδικευμένου, άρθρου σύντομα.