Κείμενο: Στέλιος Μαρκίδης, πρόεδρος ΔΣ της IPMS Κύπρου

Φωτογραφίες: Στέλιος Μαρκίδης, Τριαντάφυλλος Μετσοβίτης

Η ιδέα δημιουργίας ενός άρματος της Εθνικής Φρουράς με επετειακό διάκοσμο γεννήθηκε βλέποντας τα επετειακά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα στις στρατιωτικές παρελάσεις των τελευταίων πέντε χρονών στην Ελλάδα. Στη διακόσμηση των διάφορων επετειακών τεθωρακισμένων του ΕΣ είχαν συμβάλει εθελοντικά σύλλογοι μοντελιστών της Ελλάδας, όπως η Ένωση Μοντελιστών Ιωαννίνων και η IPMS Ελλάδος (Διεθνής Ένωση Πλαστικομοντελιστών Ελλάδος). Έχοντας υπόψη αυτό, η IPMS Κύπρου επικοινώνησε μέσω επιστολής του το ΓΕΕΦ και του προτείνει να συμμετάσχει η IPMS Κύπρου στο εγχείρημα της υλοποίησης ενός επετειακού άρματος της ΕΦ. Η πρόταση μας έγινε αμέσως δεκτή και με ενθουσιασμό ξεκίνησε η εμπλοκή της IPMS Κύπρου στο να φιλοτεχνηθεί το κυπριακό επετειακό άρμα για την παρέλαση της 1ης Οκτώβριου 2023 για το εορτασμό της Κυπριακής Ανεξαρτησίας από την Βρετανική Αποικιοκρατία.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση με στελέχη των Τεθωρακισμένων στο Στρατόπεδο Σταύρου Στυλιανίδη και αφού ενημερωθήκαμε για την πρόθεση του κ. Αρχηγού ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη, αποφασίσθηκε, εντός συγκεκριμένου χρόνου,μ να παρουσιαστούν κάποιες ιδέες επετειακής διακόσμησης προκειμένου να επιλεγεί η καταλληλότερη. Επίσης έγινε και μια πρώτη γνωριμία με το «καμβά» μας το Άρμα Μάχης Τ-80U το οποίο επιλέγηκε για να φέρει των επετειακό διάκοσμο. Η αρχική ιδέα στο μυαλό όλων ήταν το επετειακό σχέδιο να εφαρμοστεί στο εμπρός τμήμα της πλαϊνή θωράκισης του άρματος. Εκεί δυστυχώς μας περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη καθώς διαπιστώθηκε ότι οι πλευρικές ποδιές/θωράκιση του άρματος δεν είναι κάθετες και λείες όπως του άρματος Leopard ή του τεθωρακισμένου οχήματος M-113 που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός αλλά υπό γωνία και με πολλές προεξοχές και ανάγλυφες λεπτομέρειες, όπως μπουλόνια, βίδες, και χειρολαβές. Όλα αυτά καθιστούσαν εξαιρετικά δύσκολη αν όχι αδύνατη την σωστή εφαρμογή του επετειακού διακόσμου. Ο αγαπητός φίλος Νικόλας Νικολάου που μας συνόδευε και ο οποίος θα αναλάμβανε την εφαρμογή, έδωσε την λύση στο πρόβλημα, προτείνοντας να κατασκευαστούν πάνελ από λεπτό αλουμίνιο τα οποία θα τοποθετούνταν επάνω από την πλευρική θωράκιση και θα δημιουργούσαν μια λεία επιφάνεια, έτσι επάνω σε αυτά να μπορούσαν να εφαρμοσθεί ο διάκοσμος. Η πρόταση έγινε αποδέκτη από το ΓΕΕΦ και έτσι προχωρήσαμε με αυτή την λύση.

Η διαδικασία κατασκευής των πατρόν για τον επετειακό διάκοσμο.

Τα μέλη του συλλόγου μας (IPMS Κύπρου) που είχαν κάποιες ιδέες για το επετειακό άρμα συναντήθηκαν για ένα «brainstorming», προκειμένου να καταλήξουν σε κάποια εναλλακτικά σχέδια διακόσμησης τα οποία στη συνέχεια θα παρουσιάζονταν στην Εθνική Φρουρά. Σε πρώτη φάση σχεδιάστηκαν τα πρόσθετα πάνελ, ώστε οι οποιαδήποτε εικαστικές ιδέες που θα προέκυπταν να ήταν σωστά προσαρμοσμένες στο άρμα. Το τελικό αποτέλεσμα θα έπρεπε να είναι καλαίσθητο και σχετικό τόσο με το πνεύμα της επετείου όσο και με το όπλο των Τεθωρακισμένων. Από την δημιουργικά γόνιμη αυτή συνάντηση προέκυψαν τρία διαφορετικά σχέδια, προσφέροντας έτσι 3 επιλογές, στον κ. Αρχηγό ΓΕΕΦ. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχε και ο φίλος Τριαντάφυλλος Μετσοβίτης (μέλος IPMS Ελλάδος) ο οποίος είχε ήδη εμπειρία από την διακόσμηση επετειακών οχημάτων του Ελληνικού Στρατού.

Σε μια δεύτερη επίσκεψη μας στο στρατόπεδο φτιάξαμε τα οριστικά πατρόν για τα πάνελ που έπρεπε να κατασκευαστούν, δοκιμάζοντας επιτόπου την εφαρμογή τους στο άρμα και παρουσιάσαμε τις μακέτες με τις ιδέες μας για τον επετειακό διάκοσμο στους καθορισμένους αξιωματικούς για την αποπεράτωση του επετειακού διακόσμου στο άρμα. Μετά την επιλογή του κ. Αρχηγού ΓΕΕΦ για το οριστικό σχέδιο, δόθηκε εντολή στον Νικόλα για την κατασκευή των πάνελ για την εφαρμογή του διάκοσμου σε αυτά.

Τα μέλη της IPMS Κύπρου περήφανα μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των πάνελ.

Όταν όλα τα υλικά ήταν έτοιμα για την τοποθέτηση τους στο άρμα, μια ομάδα μελών του σωματίου μας, αποτελούμενη από τους Αλέξη Χατζηκώστα, Γιάννο Ιωάννου, Στέλιο Λοϊζίδη, Κώστα Κουλούρη, Κώστα Πολυβίου, Αντρέα Χατζηγεωργίου και φυσικά τον Νικόλα Νικολάου και τον υπογράφοντα, εθελοντικά όπως πάντα, ανέλαβε να βοηθήσει στην τοποθέτηση των πάνελ και στη συνέχεια στην επικόλληση των αυτοκόλλητων. Το προσωπικό των Τεθωρακισμένων είχε ήδη προετοιμάσει το άρμα για την παρέλαση και τα επετειακά πάνελ θα ήταν η τελευταία πινελιά. Χρειάστηκε αρκετή προσπάθεια για την τοποθέτηση των πάνελ ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα τοποθετηθούν σωστά και δεν θα υπήρχαν οποιασδήποτε μορφής δυσάρεστες εκπλήξεις ή κάποιο ατύχημα κατά την διάρκεια της παρέλασης. Όταν τα πάνελ τοποθετήθηκαν ασφαλώς στις θέσεις τους, τοποθετήθηκε σε αυτά ο επετειακός διάκοσμος μια κυματίζουσα σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ημέρα της παρέλασης, αφού το άρμα έφτασε στην αφετηρία παρελάσεως και ανάμενε την έναρξη στις 11:00 το πρώτο επετειακό άρμα της Ε.Φ. εμπνευσμένο και υλοποιημένο από την IPMS Κύπρου άνοιξε την παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου 2023.

Ο αυτοκόλλητος επετειακός διάκοσμος λίγο πριν τοποθετηθεί στο πάνελ.

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω την ηγεσία της Ε.Φ. για την τιμή και την ευκαιρία που δόθηκε στο σωμάτιο μας για την υλοποίηση του διάκοσμου του επετειακού άρματος, το προσωπικό των Τεθωρακισμένων τον αγαπητό φίλο το Νικόλα Νικολάου για την κατασκευή των πάνελ και την εφαρμογή του διακόσμου. Επίσης να ευχαριστώ όλα τα μέλη μας που με τις ιδέες και τον κόπο τους βοήθησαν στην επίτευξη του στόχου μας. Ευελπιστούμε ότι η συνεργασία που άρχισε με την Ε.Φ. να συνεχιστεί και στην επόμενη Παρέλαση με ένα νέο επετειακό διάκοσμο.

Το επετειακό άρμα στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου 2023.
Post Visitors:241