Γράφει ο Υποστράτηγος ε.α. Χρήστος Παπαδογεωργόπουλος Αντιπρόεδρος ΣΑΑΙΤΘ
Η αυριανή επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα αποτελεί σημαντικό γεγονός για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και πραγματοποιείται σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κεντρικό αντικείμενο των συνομιλιών θα αποτελέσει ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας–ΗΠΑ, με ιδιαίτερη έμφαση στην αμυντική συνεργασία, την περιφερειακή ασφάλεια και την ενέργεια.
Ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά το αμυντικό σκέλος. Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκονται τα ελληνικά εξοπλιστικά αιτήματα, η πορεία των F-35 και ο οπλισμός τους, καθώς και η δυνατότητα απόκτησης επιπλέον αμερικανικού στρατιωτικού υλικού.
Παράλληλα, η ενέργεια αποτελεί δεύτερο βασικό πυλώνα. Η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται για την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και για τη διακίνηση αμερικανικού LNG μέσω της χώρας.
Ιδιαίτερη σημασία έχει όμως και το γεωπολιτικό μήνυμα της επίσκεψης. Η Ελλάδα επιδιώκει να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο ως παράγοντας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να εξασφαλίσει σαφέστερη αμερικανική στήριξη σε μια περιοχή όπου οι ελληνοτουρκικές διαφορές, οι ενεργειακές εξελίξεις και οι νέες περιφερειακές συμμαχίες δημιουργούν ένα σύνθετο περιβάλλον.
Η Αθήνα, επομένως, θα επιδιώξει να αξιοποιήσει την επίσκεψη όχι μόνο για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, αλλά και για να καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα αποτελεί κρίσιμο κρίκο της αμερικανικής στρατηγικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.
Το πραγματικό αποτύπωμα της επίσκεψης, ωστόσο, θα κριθεί από το τι συγκεκριμένα θα συμφωνηθεί και κυρίως από τις αμερικανικές τοποθετήσεις στα θέματα άμυνας, ενέργειας και περιφερειακής ασφάλειας.
Με άλλα λόγια, η επίσκεψη Ρούμπιο είναι μια ευκαιρία για την Αθήνα να μετατρέψει τη στρατηγική σχέση με την Ουάσιγκτον σε συγκεκριμένα πολιτικά, αμυντικά και ενεργειακά αποτελέσματα
