Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με τον Αμερικανό Στρατηγό Read, Θραύουν Φιάλη Σαμπάνιας επί του Μ47

Γράφει ο Δημήτριος Κυριάκος Αντιστράτηγος ε.α. Πρόεδρος ΣΑΑΙΤΘ

Στις 22 Μαΐου 1957, έλαβε χώρα η τελετή ένταξης των πρώτων μέσων αρμάτων Μ 47, του Όπλου μας, στην ευρύτερη περιοχή ασκήσεων του ΚΕΤΘ, στη τοποθεσία «Υδραγωγείο» ,στους πρόποδες του Υμηττού, πάνω από τη τότε συνοικία του Χολαργού. Στη τελετή παρέστησαν, από Ελληνικής πλευράς, ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ανδρέας Αποστολίδης και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Αριστείδης Πρωτοπαπαδάκης. Από Αμερικανικής πλευράς, παρέστη ο διοικητής της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, με έδρα την Σμύρνη, ο Αντιστράτηγος George Read.

Το πρόγραμμα της τελετής περιλάμβανε:

Υπερπήδηση Εμποδίου από Ιππέα
Διέλευση Υδατίνου Κωλύματος από Ιππέα

-Επίδειξη ενός Ουλαμού Ιππικού που πραγματοποίησε υπερπηδήσεις εμποδίων, διέλευση υδατίνου κωλύματος (!!!) και αναρριχήσεις επί ανωμάλου εδάφους.

-Ασκήσεις πληρωμάτων μικτής Ίλης (καταστροφέων αρμάτων Μ 18 και ελαφρών αρμάτων Μ24), και τεθωρακισμένων οχημάτων (Μ 8)

– Πυρά με τα νεοπαραληφθέντα αντιαρματικά όπλα ΠΑΟ (Πυροβόλα Άνευ Οπισθοδρομήσεως) 106 χιλ.

– Διέλευση στίβου κωλυμάτων από άρμα Μ24. Συγκεκριμένα το άρμα διήλθε από κάθετο εμπόδιο ύψους 91 εκ., τάφρο πλάτους 2, 13 μ., υδάτινο κώλυμα βάθους 1μ.. Το άρμα διήλθε επίσης μέσω ενός οικίσκου που είχε επί τούτου κατασκευαστεί (!!!), τον οποίο και κατακρήμνισε.

– Άσκηση μάχης με πραγματικά πυρά

Ελαφρό Άρμα Μ 24 Εκτελεί Πραγματικά Πυρά
Ελαφρό Άρμα Μ 24 κατά την Επίδειξη

Μετά το τέλος της άσκησης, ο πρωθυπουργός και ο Στρατηγός Read, μετέβησαν μπροστά από το άρμα Μ 47, ΕΣ 85001 που αποτελούσε και το πρώτο άρμα του τύπου που καταχωρήθηκε με αυτή τη σειρά αριθμών κυκλοφορίας, για τη θραύση φιάλης σαμπάνιας επί του άρματος (!!!). Ο πρωθυπουργός παραχώρησε ευγενικά τη θραύση της φιάλης στον Αμερικανό Στρατηγό.

Ακολούθησε αγιασμός και δεξίωση την οποία παρέθεσε ο τότε Διευθυντής Ιππικού – Τεθωρακισμένων Υποστράτηγος Γωγούσης Νικόλαος. Η όλη διοργάνωση και εκτέλεση των επιδείξεων και της τελετής πραγματοποιήθηκε από το ΚΕΤΘ, με Διοικητή τον τότε Ταξίαρχο Ζορμπαλά Γεώργιο.

Το 1957 παρελήφθησαν 22 άρματα Μ47, με αριθμούς κυκλοφορίας ΕΣ 85001 έως 85022. Με 13 απ’ αυτά συγκροτήθηκε η Ίλη Αρμάτων Μ47 (8 Ιουλίου 1957), η οποία, στις 17 Ιανουαρίου 1958, μεταστάθμευσε, με το αρματαγωγό Α/Γ ΛΗΜΝΟΣ, στη Θεσσαλονίκη. Εκεί αναδιοργανώθηκε, από τις 8 Φεβρουαρίου 1958, σε 21ο Σύνταγμα Αρμάτων. Στις 18 και 25 Φεβρουαρίου, το 21ο Σύνταγμα παρέλαβε επιπλέον 22 και 13 Μ47 αντίστοιχα, συμπληρώνοντας τη προβλεπόμενη δομή των 48 αρμάτων. Στις 22 Οκτωβρίου 1958 μετονομάστηκε σε 21ο Σύνταγμα Μέσων Αρμάτων και στις 3 Μαρτίου 1959 μετονομάστηκε σε 21 ΕΜΑ (Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων), ονομασία την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα. Η 21 ΕΜΑ αποτελεί και τη πρώτη Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων του ΕΣ. Το 1959 παρελήφθησαν από τις ΗΠΑ, 78 επιπλέον Μ 47 και οι παραλαβές συνεχίστηκαν τα επόμενα χρόνια.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ: Ευχαριστώ το Σύλλογο Μοντελιστών Ελλάδας (IPMS), τον Έφεδρο Ίλαρχο Παρασκευά Καλπατσόγλου, τον Έφεδρο Ανθυπολοχαγό (ΕΜ) Φάρρο Κωσταντίνο και τον Έφεδρο Λοχία ΤΘ Ιωάννη Τερνιώτη για την άντληση στοιχείων από αναρτήσεις τους, για τις πρόσθετες πληροφορίες και τα στοιχεία που μου παρείχαν. Τους ευχαριστώ επίσης, για το πάθος τους, για τη διάσωση των στοιχείων της σύγχρονης ιστορίας του ΕΣ. Κάθε επιπλέον παροχή στοιχείων ή διευκρινήσεων όσον αφορά το γεγονότα είναι ευπρόσδεκτη.

Ο Κ. Καραμανλής κατά την Επίδειξη στο Λόφο του Υδραγωγείου
Καταστροφέας Αρμάτων Μ18 κατά την Επίδειξη
Η Παράταξη των Μέσων που Εκτελούν Πραγματικά Πυρά, Εμπρός Τεθωρακισμένο Όχημα Μ8 και Δίπλα Ελαφρό Άρμα Μ 24
Εκφόρτωση από το Πλοίο Μεταφοράς Νεοαφιχθέντος Άρματος Μ 47 στο Λιμάνι του Πειραιά
Εκφορτωθέντα Άρματα Μ 47 στο Λιμάνι του Πειραιά, Μάϊος 1957, Αρχείο Φ. Ιορδανίδη.
Άρμα Μ 24 Διέρχεται Κάθετο Εμπόδιο 91 εκ.
Post Visitors:394